På onsdagdn 15/10 höll SLU ett seminarium om klimatförändringarnas påverkan på lantbruket. Att klimatförändringarna påverkar lantbrukets förutsättningar är tydligt, men lika tydligt är att lantbruket påverkar klimatet.
Fel skött orsakar det stora klimatproblem, men rätt skött är det en nyckel till en klimatsmartare värld.
För att tillverka den konstgödsel som sprids på åkrarna i Sverige går det åt 250000 ton olja – en full supertanker – varje år. Därtill kommer den olja som går åt för maskiner och transporter. Genom en övergång till ekologiskt jordbruk och genom satsningar på energieffektivisering och förnybar energi inom jordbruket kan oljeåtgången minska.
Om vi i större utsträckning producerar den mat vi äter och djurens foder inom landets gränser, så minskar vår sårbarhet och vår klimatpåverkan utomlands. Det underlättas om vi minskar vår köttkonsumtion, särskilt från djur som inte betat där det inte går att odla, eftersom det kräver mindre mark att äta vegetabilierna direkt. Då minskar trycket att hugga ned värdefull regnskog och bryta upp gräsmarker för att odla åt västvärlden – ett tryck som bara ökar när klimatförändringarna ökar påfrestningarna på redan ansträngda jordbruk runtom i världen.
Vår odlade mark kan också absorbera stora mängder koldioxid och därmed vara klimatpositiv. En effektiv åtgärd är att höja mullhalten i jorden, något som är viktigt inom den ekologiska odlingen.
Ett hållbart jordbruk är önskvärt inte bara för miljönyttans skull, utan i förlängningen även för ekonomins. Lyckligtvis finns en bra modell att utgå ifrån i det ekologiska lantbruket, med många positiva exempel även här på hemmaplan.
Det är dags att lyfta jordbrukets nyckelroll i klimatfrågan på dagordningen. Det vinner både klimatet och svenska bönder på.
Kew Nordqvist
riksdagsledamot (MP), jordbrukspolitisk talesperson
Helena Leander
riksdagsledamot (MP), miljöpolitisk talesperson
UNT 17/10 2013