Kamp mot misshandel av barn

Det är vår förhoppning att nationellt centrum med uppdrag att utveckla skyddet för barn som misshandlas skall förläggas till Uppsala, skriver Claes Sundelin och Vivianne Macdisi.

Uppsala2012-03-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstinget har nyligen fått ett tvärprofessionellt barnskyddsteam med kvalificerade medarbetare från Akademiska sjukhuset. Uppsala är vidare en av sju städer med ett väl fungerande barnahus för koordination av medicinska, sociala, rättsmedicinska och polisiära insatser vid misstänkt barnmisshandel. Det är utmärkt att möjligheterna till bra utredningar, forskning och kompetensutveckling på detta sätt har stärkts.
Barnmisshandel är som regel svår att både upptäcka och utreda. Alla insatser mellan polis, rättsmedicin, barnmedicin och sociala myndigheter måste bygga på hög grad av samsyn, samverkan och förtroende. Utredningarna måste ske med barnets behov i centrum. Utan ett starkt barnperspektiv vid utformningen av rutiner kan barnet utsättas för nya påfrestningar.

Socialstyrelsen har av regeringen fått i uppdrag att utreda förutsättningar för etablering av ett nationellt centrum med uppdrag att utveckla skyddet för barn som misshandlas eller riskerar att utsättas för skadlig behandling. Det är vår förhoppning att detta centrum skall förläggas till Uppsala och att alla partier i landstinget skall verka för att så sker.
Den eventuella tillkomsten av ett nytt kompetenscentrum innebär inte att det övergripande politiska perspektivet på samhällsproblemet kan åsidosättas. Jämlika livsvillkor, tillgång till bra förskolor och barnhälsovård, fortsatt bevakning och implementering av barnkonventionen samt samhälleligt stöd till den unga familjen kommer även framgent att utgöra hörnstenar i strävan mot ökad trygghet för barn i Sverige. De sista åren har andelen barn som växer upp i relativ fattigdom ökat på grund av vidgade socioekonomiska klyftor. Omkring 11 procent eller 220 000 barn växer nu upp i relativ fattigdom och har svagare socialt kapital än andra barn.
Utvecklingen ökar risken för skadlig behandling av barn. Reglerna för underhållsbidrag, bostadsbidrag samt försörjningsstöd bör ses över för att motverka utvecklingen. Men inrättandet av ett nationellt centrum är ett viktigt delmål.

Claes Sundelin
professor emeritus,
ledamot (S) landstingsfullmäktige
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S)
UNT 15/3 2012

Läs mer om