Såväl kalendern som den senaste tidens väder understryker att sommaren är här. För många är den som vanligt efterlängtad, men inte för alla.
Enligt Rädda Barnens senaste siffror lever mer än vart tionde barn i Uppsala under fattiga förhållanden. Under sommaren när många av kompisarna försvinner på semester eller till ett sommarboende blir kontrasten extra tydlig, men barnfattigdomen finns där året om.
Det är dags att på allvar anta barnens perspektiv på Uppsalas utveckling. Därför har Socialdemokraterna nu lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att Uppsala ska anta en handlingsplan mot barnfattigdomen. Vi har ett politiskt ansvar att se till att fler barn och unga ges en bra start i livet där även möjligheten att skapa sig ett minnesvärt sommarlov måste få finnas.
Sol, bad och lek. Det är den bild vi gärna associerar med våra barns sommarlov. Men det finns också en annan verklighet, en verklighet som präglas av tomma lekplatser, bortresta kompisar och långa, ensamma dagar inomhus. Det är ofta verkligheten för de barn som lever i ekonomiskt utsatta förhållanden. Den gruppen barn ökar i Uppsala.
För dem är alla aktiviteter som är förknippade med en kostnad ofta uteslutna. Det behöver inte handla om en semesterresa utomlands eller en helg i sommarstuga. Det kan handla om något så basalt som att inte ha råd att ta bussen till badplatsen. Sådana uppväxtvillkor är inte värdiga Uppsalas barn och unga.
En politik för fler jobb är grunden för ett inkluderande välfärdssamhälle. Men inte bara hushållens ekonomi, utan även barnens egna ekonomiska resurser är betydelsefulla för de sociala relationer som är så viktiga i de ungas liv. Frågan som vi från politiskt håll behöver ställa oss är vad vi kan göra för att avskaffa barnfattigdomen. Barn är vi bara en gång. Dessvärre har den borgerliga majoriteten i Uppsala istället valt att ifrågasätta Rädda Barnens siffror. Senaste var det moderaten Christopher Lagerqvist som i kommunfullmäktiges budgetdebatt menade att det inte finns några barn i kommunen som lever under fattiga förhållanden.
Det första vi behöver klargöra är att fattigdomen har många olika ansikten och inte alltid illustreras av tiggande människor på gatan. Det kan handla om beskurna möjligheter att köpa glasögon, astmamedicin, välsittande kläder eller en present till kompisens födelsedagskalas. Eller som nu i sommar: en bussbiljett, ett inträde på badet eller en glass.
Endast tio kommuner i Sverige har en plan för att bekämpa barnfattigdom. Uppsala är inte en av dem. Det vill vi förändra.
Därför har vi nu gått från ord till handling och lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att anta en handlingsplan för att avskaffa barnfattigdomen i Uppsala. Handlingsplanens exakta innehåll ska utformas tillsammans med ledande forskare och praktiker och vi hoppas att en bred majoritet av fullmäktiges partier väljer att engagera sig i planens förverkligande.
Från Socialdemokraternas håll har vi redan presenterat några förslag som skulle kunna ingå i en handlingsplan. Vi driver att kommunen ska erbjuda alla unga i nian samt ettan och tvåan på gymnasiet ett feriearbete, att kommunen ska anta en policy mot avgifter i skolan, att förtroendevalda och tjänstemän i kommunen ska öka sina kunskaper om barnfattigdomens villkor och konsekvenser, samt att utbudet av kostnadsfria fritidsaktiviteter för barn och unga under somrarna och andra skollov ska öka.
Vi vill att alla barn och unga i Uppsala ska få en bra uppväxt och ett lustfyllt sommarlov. Inte vissa, inte flertalet, och inte nästan alla. Utan alla. Att anta en handlingsplan för att avskaffa barnfattigdomen är ett viktigt första steg. Vi har drivit frågan och har i dagarna lagt vår motion till kommunfullmäktige. Nu hoppas vi att den borgerliga majoriteten i Uppsala delar vår ambition.
Marlene Burwick
Kommunalråd (S)
Erik Pelling
Kommunalråd (S)
UNT 10/7 2011