Kärnkraften snart överflödig

Miljöpartiets energipolitik gör att vi år 2030 kan ha ett el- och värmesystem som till 100 procent baseras på förnybara energikällor, skriver Niclas Malmberg (MP) och Linda Eskilsson, gruppledare MP-Östhammar.

Niclas Malmberg (MP) skriver om kärnkraft.

Niclas Malmberg (MP) skriver om kärnkraft.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2013-12-19 11:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulrika Karlsson (M) och Lennart Owenius (M) argumenterar för nya reaktorer i Forsmark. Men i sin debattartikel förtiger de både kärnkraftens negativa miljöpåverkan och det faktum att det är dyrare att bygga nya reaktorer än att bygga förnybar elproduktion som exempelvis vindkraft. Just denna ekonomiska realitet gör att kärnkraften inte kan bli annat än en parentes.

Vad det kostar att bygga ny kärnkraft vet vi från pågående projekt i andra länder – cirka 1 krona per kilowattimme. I Sverige bygger vi landbaserad vindkraft för halva det priset. Varför betala dubbelt så mycket för en utbyggd elproduktion som samtidigt medför gigantiska problem i form av ett avfall vi fortfarande inte vet hur vi ska hantera, en ständig säkerhetsrisk, ett beroende av ändliga naturresurser OCH klimatpåverkan?

Ja, kärnkraften är inte det alternativ för att få bort koldioxidutsläppen som många ännu tror. Uranbrytningen medför tvärt om koldioxidutsläpp, så tar Ulrika Karlsson och Lennart Owenius klimatfrågan på allvar måste de också underkänna kärnkraften från vår framtida elförsörjning.

Lyckligtvis behövs den inte heller! FN:s klimatpanel IPCC konstaterar att ett helt förnybart energisystem inte bara är teoretiskt möjligt med den teknik som finns idag, utan att den förnybara energin också är konkurrenskraftig kostnadsmässigt. Även svenska Energimyndigheten fastslår att utbyggnaden av vindkraft har givit ett lägre elpris för hushåll och industri. Detta då vindkraftsutbyggnaden har gjort att elpriset sjunkit mer än den kostnad som elcertifikaten idag medför.

Samtidigt är det förstås inte en enkel sak att snabbt fasa bort kärnkraften, vilket inte minst avvecklingsbesluten i Tyskland och Japan visar. Men vid en internationell jämförelse har Sverige mycket goda möjligheter genom den utbyggda vattenkraften och våra goda förutsättningar för bioenergi. Miljöpartiets energipolitik gör att vi år 2030 kan ha ett el- och värmesystem som till 100 procent baseras på förnybara energikällor. Det som krävs för detta är egentligen bara två förändringar jämfört med regeringens politik.

För det första måste energi användas på ett klokt och effektivt sätt. Enligt regeringens egen utredning skulle 40 TWh energi kunna energieffektiviseras bort till 2016. Och SERO (Sveriges Energiföreningars Riksorganisation) talar om siffror upp till 54 TWh till 2016. Men för att uppnå det krävs en målmedveten politik!

För det andra måste de förnybara energikällorna byggas ut snabbare än vad som nu sker. Införandet av elcertifikat år 2003 har medfört att vindkraften sedan dess har byggts ut till att snart stå för 10 procent av Sveriges elproduktion. Efter det att alliansregeringen tillträdde 2006 har dock inga nya beslut tagits som ytterligare skulle kunna öka takten i utbyggnaden av förnybar elproduktion.

Detta vill Miljöpartiet ändra på och vårt slutdatum för kärnkraften överensstämmer med den bedömning IEA gör; det vill säga att den svenska kärnkraftverken av åldersskäl måste avvecklas före år 2030.

Med en då fullt utbyggd förnybar elproduktion behövs inga nya reaktorer – till gagn för Sveriges ekonomi, miljön och klimatet!

Niclas Malmberg, riksdagskandidat (MP) och Linda Eskilsson, gruppledare MP-Östhammar

Läs mer om