I en insiktsfull text (UNT 3/3) beskriver Bo S Lindberg hur kringarbete och administration stjäl tid från landstingets vårdpersonal. Socialstyrelsen har konstaterat att 1990-talets stora neddragningar av medicinska sekreterare, undersköterskor och sjukvårdsbiträden tydligt lett till tidsbrist för övrig vårdpersonal. Svensk landstingspersonal belastas helt enkelt av alldeles för mycket administration. Syftet med det projekt vi nu kommer att genomföra i landstinget är därför att minska och omfördela vårdens administration.
En undersökning vid Skånes universitetssjukhus i Malmö visar att läkarna där uppfattar att 18 av 25 administrativa sysslor skulle kunna utföras av annan personal. För sjuksköterskor tyder undersökningar utförda här i Uppsala på att bara dryga 20 provcent av tiden kan ägnas åt omvårdnad. Vårdpersonalens tid och löner går idag till ett otal uppgifter någon annan bättre skulle kunna utföra, och det görs till ett överpris. Vi måste se o?ver vilka uppgifter som helt kan tas bort och vilka som kan omfo?rdelas till andra yrkesgrupper för att ge mer tid till sjukva?rdens ka?rna: patienterna.
Kringarbetet gör vården ineffektiv, men det värsta är att det stjäl viktig tid från vård och omvårdnad. Precis som Lindberg beskriver är otympliga IT-system tidstjuvar som i värsta fall försvårar för sina användare, snarare än att hjälpa dem. Även dessa kommer att synas i projektet för att vårdens resurser ska kunna användas mer välövervägt och vårdpersonalen få mer tid till sina patienter.
Lindberg slår huvudet på spiken med sitt konstaterande att ”merparten av kraven är välmotiverade men summan av alla krav är överväldigande”. Det är alls inte omöjligt att kraven på rapportering sammantaget är alltför omfattande, och kartläggningen innefattar därför att sopa framför egen dörr och kritiskt granska de rapporteringskrav som ställs på vårdpersonalen från landstingets sida.
Visst behöver vi fler händer i vården, men vi behöver framför allt mindre papper. Min målsättning är enkel: Det är dags att lämna tillbaka vårdpersonalen till patienterna.
Lina Nordquist, landstingsråd (FP)