Den 21 oktober beslutar riksdagen om mycket kraftiga subventionshöjningar till förnybar energi, främst vindkraft. Även de borgerliga partierna står bakom höjningen, inklusive Kristdemokraterna.
2013 skrev dåvarande kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch-Thor, tillsammans med ett antal kristdemokratiska kommunpolitiker, en Brännpunktsartikel i SvD. Rubriken var: "Stoppa stödet till vindkraften", och slutklämmen i den väl argumenterade debattartikeln var: "Vi anser det inte motiverat med mer subventioner i elproduktion."
Den 21 oktober beslutar nu riksdagen om höjning av subventioner till vindindustrin. Höjningen är remarkabel. Det rör sig om en subventionshöjning med inte mindre än drygt 60 procent från och med 2016. Höjningen följer av att den så kallade kvotplikten i elcertifikatsystemet – som styr storleken på subventionen – höjs från 14,4 till 23 procent. Kristdemokraterna stöder förslaget. (Ytterligare en rödgrön höjning 2018 blir av marginell omfattning.)
Vi menar att det svensk-norska volymmålet 2020 är satt för högt och bör reduceras, och i konsekvens med detta är vi emot höjningen av kvotplikten. Det är vidare angeläget att subventionshöjningens höga nivå offentligt tydliggörs.
Nu skruvas planekonomin upp ett rejält snäpp, i det system som presenterats som marknadsbaserat. Vindbranschen vill undvika uppmärksamhet kring höjningen. Begreppet är "tekniska justeringar" – även om årliga miljardbelopp avses, låter det ju inte så farligt. Bakgrunden är elmarknadskollaps, som en följd av subventionerad utbyggnad långt utöver efterfrågan. Ännu mer subventioner får nu bli hjälpgumma.
Här finns många motargument utöver elöverskottet. Närmast hjärtat för oss naturvänner, som ser våra berg skövlas, ligger givetvis naturskyddet. Vidare är det väl känt att elcertifikatsystemet stimulerar volym men inte teknikutveckling.
Sveriges utbyggnad har därför uteslutande skett med utländska verk – detta trots betydande inslag av svenska komponenter (SKF och ABB).
På ledningsnivå accepterar alla riksdagspartier utom SD den föreslagna höjningen. Vi hade i stället hoppats att riksdagens ledamöter från våra industribygder skulle vända sig mot regeringens MP-inspirerade strategi att straffbeskatta ut kärnkraften och privilegiera fram vindkraften. Sverigedemokraterna förbereder sig nu för att ta hem de opinionsprocent som decemberpartierna avser att bjuda på.
Vi är förvånade över KD:s inställning. Är det nu Centerpartiet som för taktpinnen hos allansen i miljö- och energifrågor? Hur tänker den tidigare så insiktsfulla nya partiledaren för KD?
Jan Hedman och Henrik Wachtmeister, Föreningen Svenskt Landskapsskydd