Knivstapendlare behöver SJ också

Det är olyckligt om SL/UL-pendeln leder till att SJ beslutar att dra in sträckan. Det skulle försämra valmöjligheterna för 800 resenärer som dagligen reser mellan Knivsta och Stockholm med SJ, skriver tre socialdemokrater.

Claes Litsner (S) skriver tillsammans med Bertil Kinnunen (S) och Agneta Gille (S).

Claes Litsner (S) skriver tillsammans med Bertil Kinnunen (S) och Agneta Gille (S).

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2014-03-21 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala län växer. Allt fler människor flyttar in och nya arbetsplatser etableras. Samtidigt är det många som reser till andra städer för att arbeta. Vi vill att vår region ska bli Sveriges ledande kunskapsregion. Industrin, våra universitet och vårt geografiska läge banar väg för detta. Uppsala län kan bli ledande i landet på att utveckla innovativa företag och visa att det endast är genom konkurrens med kunskap som vi har möjlighet att skapa framtidens jobb.

Då är tillgången till goda kommunikationer av yttersta vikt för vår region. Bra kollektivtrafik är förutsättningen för att regionen ska kunna växa med hänsyn till miljön. Här samlar vi Sveriges vassaste företag i en högteknologisk kunskapsintensiv industri. Här binder våra kommunikationer ihop klassiska industrier och innovativa företag i Norduppland med resten av länet. Uppsala och Knivsta har goda kommunikationer till Stockholm. Och i södra länsdelarna är vägarna in till Stockholm grundbulten i många människors vardag.

För många människor är pendlingen i dag en naturlig del av livet för att ta sig till och från arbetet. I Uppsala län är det tusentals människor som varje dag reser med kollektivtrafiken. Genom Upplands Lokaltrafik, UL, samarbetet med Storstockholms lokaltrafik, SL, och den trafik som SJ kör, finns ett brett utbud av kommunikationer för invånarna i regionen.

I dag har vi tågstopp för fjärrtrafik i fem av länets kommuner. Stationer finns i Bålsta, Enköping, Tierp, Uppsala och Knivsta. Tågstoppen i dessa kommuner är centrala för människors möjlighet att enkelt kunna färdas till och från sina arbetsplatser och för att binda ihop länet med resten av landet. Samtidigt styrs mycket av trafiken från dessa orter av aktörer som vi själva inte kan påverka. För oss är det helt avgörande att det förs nära diskussioner mellan alla aktörer om trafiken från dessa orter. Eftersom vi är så beroende av trafiken i dessa kommuner skulle det innebära betydande utmaningar om rutter ändrades eller om tågstopp togs bort.

Nu rapporterar UNT om att SJ:s tågstopp i Knivsta är hotat. Ökad konkurrens från SL/UL-tågen ska ha gjort att SJ nu överväger att sluta stanna i Knivsta för att tågen ska komma fortare till Stockholm. Även om tågen blir kvar 2015 vet vi inte vad som händer sedan.

Om fjärrstoppet i Knivsta försvinner dras mattan undan för många Knivsta-pendlare.

Det är olyckligt om SL/UL-pendeln leder till att SJ fattar beslut om att dra in sträckan. Det skulle försämra valmöjligheterna för de 800 resenärer som dagligen reser mellan Knivsta och Stockholm med SJ. Knivsta är särskilt beroende av kommunikationerna till Stockholm då många pendlar dit. Dessutom har vi på senare tid kunnat konstatera att alltfler Uppsalabor från de södra delarna av staden tar bilen till Knivsta för att kliva på tåget där.

Vi är i grunden positiva till det ökade utbudet. I till exempel Knivsta kan resenärer idag välja antingen SJ eller SL beroende på hur mycket man vill betala för att komma fram mer eller mindre fort.

Det är positivt att SL/UL fortsatt kommer trafikera sträckan med dagens trafik, men vi tror inte att det räcker om vi ska hålla höga ambitioner om många valmöjligheter för resenärerna.

Vi socialdemokrater har höga ambitioner för kollektivtrafiken och särskilt tågtrafiken. Det handlar inte bara om länets och regionens framtid och potential att bli Sveriges ledande kunskapsregion. I grund och botten handlar det om tillit till våra gemensamma system. Vi vill utveckla befintlig trafik och dessutom:

• påskynda arbetet för fyrspår mellan Uppsala och Stockholm. Det gynnar resenärer i Uppsala och Knivsta, men också norrut längs järnvägssträckningen. Det gör tågtrafiken i länet mindre sårbar för förseningar och att utbudet och turtätheten förbättras.

• prioritera att tågen och bussarna går i tid. Vi ser punktligheten som en av de viktigaste faktorerna för att kunna upprätthålla tillit och attraktionskraft för kollektivtrafiken.

• utveckla resecentrum i Uppsala till att bli kärnan för länets kollektivtrafik. Resecentrum ska bli navet för länets kommunikationer och utgöra grunden för att bygga ut den uppländska besöksnäringen.

• säkerställa enkla och prisvärda biljettsystem. De senaste veckorna har flera medier rapporterat om kaoset i biljettsystemet. Det är svårt att hitta rätt biljettyp för att åka över länsgränser och veta vilken zon man ska betala för.

• ta fram en långsiktig strategi för att öka resandet med kollektivtrafiken. Vi vill att fler ska välja kollektivtrafiken. Det kräver bra kommunikationer och ett brett utbud som passar flera plånböcker. Det måste finnas möjlighet att välja olika dyra biljetter beroende på hur snabbt man vill ta sig fram.

Kollektivtrafiken är ett viktigt samhällsansvar. De bolag som i dag trafikerar sträckorna i Uppsala län och som är offentligt ägda måste ha god ägarstyrning. Det kräver hängivna och ansvarstagande politiker som ser samhällsansvaret för goda kommunikationer.

Det är inte kortsiktiga lönsamhetsfrågor som ska styra hur kollektivtrafiken utformas. Endast långsiktighet kan fånga upp den stora potential som finns i vårt län.

Det handlar om att politiken, på alla nivåer, inte går miste om möjligheterna som finns och som förutsätter god kommunikation. Vi är beredda att ta det ansvaret.

Goda kommunikationer utgör grunden för att vår region ska kunna växa. Kollektivtrafiken ska inte bara vara ett alternativ för några få utan en självklarhet för de flesta. Ju fler som reser kollektivt – desto bättre och mer attraktiv kan vi göra kollektivtrafiken.

Bertil Kinnunen, oppositionslandstingsråd (S) och andre vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden

Claes Litsner, oppositionsråd (S) i Knivsta

Agneta Gille, riksdagsledamot (S) och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Uppsala län

Läs mer om