Kollektivtrafiken håller ihop staden

Ett perspektiv som ännu inte berörts är kollektivtrafikens betydelse för att hålla ihop en stad av Uppsalas karaktär, skriver Sören Bergqvist (V).

Uppsala2014-01-15 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en intervju i UNT den 11 januari kring förslaget till höjda busstaxor menar kollektivtrafiknämndens ordförande Johan Örjes (C) att ”Miljöfrågan är grunden till förändringen”. Det är ett märkligt påstående när man granskar fakta i underlaget till beslut.

Kollektivtrafikförvaltningen räknar med att de nya priserna kommer att slå hårt i Uppsala och att försäljningen av månadskort minskar med cirka 7000, medan de räknar med en ökning av försålda kort i länet i övrigt med ca 3000.

Bara där finns en obalans som rimmar illa med tidigare målsättningar att fördubbla resandet i kollektivtrafiken. Dessutom sker den stora försämringen i Uppsala stad som redan har en starkt förorenad luft och en trång innerstad. Varje ökning av biltrafiken i staden är ett svårt bakslag för miljö- och klimatarbetet.

Ett perspektiv som ännu inte berörts är kollektivtrafikens betydelse för att hålla ihop en stad av Uppsalas karaktär. Stadskärnan är liten och de allra flesta bor i bostadsområden som ligger långt från centrum, från arbetsplatser och från resecentrum.

Vi har t ex områden som Stenhagen och Gottsunda, områden med många låginkomsttagare och där arbetslösheten är hög. En ändamålsenlig och billig kollektivtrafik hjälper till att inkludera alla i staden och gör det möjligt att ta del av stadens olika utbud.

En femtioprocentig höjning av busskorten kommer onekligen att slå hårdast för alla dem som har en svag ekonomi men ändå är beroende av kollektivtrafiken.

De flesta av dessa äger ingen bil, de har inte råd, och kanske har en stor familj. För många av dessa kommer de nya priserna på busskorten innebära en minskad rörlighet och en minskad tillgång till staden. Vi får ännu fler som blir isolerade och exkluderade i Uppsala. Kollektivtrafik ska vara enkel och billig, för en bättre miljö men också för en sammanhållen och inkluderande stad.

Johan Örjes (C) säger vidare i intervjun att han inte ser Vänsterpartiets motförslag som möjligt. Också det ett märkligt påstående då förslaget är fullt finansierat och genomförbart.

Skillnaden är att i Vänsterpartiets förslag behåller vi stadskortet och att det inte bara är Uppsalaborna som ska finansiera de lägre priserna på länskorten, utan vi fördelar kostnaden på fler. Lite på Uppsalaborna, 25 kr höjning, och lite mer för dem som i dag åker inom zon 1 eller 2, 100 kr höjning. Med ett tillskott på cirka 14,5 miljoner kronor av skattemedel skulle stadskortet kunna ligga kvar oförändrat och länskorten i övrigt hamna på föreslagna 790 kronor. En sådan satsning ryms i Vänsterpartiets alternativa budget men det är inte den som gäller och därför lägger vi ett alternativ som ändå bättre gynnar miljön, gynnar sammanhållningen inom staden och som ryms inom gällande budget. Ett ansvarsfullt alternativ för landstingsfullmäktige att ta ställning till.

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

Läs mer om