Det har pågått en juridisk tvist i Uppsala mellan kommunen och Ikea angående den geoenergianläggning som företaget har investerat i för att få förnybar värme och kyla till varuhuset.
Trots att Ikea fick rätt på alla punkter i miljödomstolen tog kommunen ärendet vidare till Miljööverdomstolen, där kommunen led ett svidande nederlag strax efter påsk. Miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga.
Kommunens agerande i ärendet visar tydligt att förnybarheten i Ikea:s energilösning i sig inte är intressant. Det enda motivet kommunen tycks ha är att försvåra för fjärrvärmens konkurrenter och marknadens fria val.
Antalet större geoenergiinstallationer fortsätter att öka. Det är glädjande att konsumenter och industrier har möjligheten att göra sina egna val om vilken energiförsörjning de skall ha. Men det finns fortfarande stora krafter som är emot denna valfrihet som bland annat geoenergin erbjuder. Alltfler kommuner blir del av dessa krafter. Uppsala är ett exempel på en sådan kommun.
När Ikea byggde nytt varuhus i Uppsala för några år sedan, sa kommunen nej till en geoenergianläggning, bland annat för att installationen skulle ha en elpanna som spetsförsörjning vid kalla vinterdagar. Den lokala fjärrvärmen skulle ju vara ett så mycket bättre miljöval.
Ikea installerade ändå sin anläggning och tog juridisk strid som gick till miljödomstolen. Kommunen krävde att Ikea skulle presentera ett alternativ till elpanna som spetsförsörjning. Att Ikea skulle försörja elpannan med endast grön el fäste kommunen inget avseende vid. Till saken hör att Uppsalas fjärrvärme, som nu ägs av Vattenfall, har en egen elpanna som spetsförsörjning, eldar både med torv och sopor och har därtill ett ökänt ledningsnät med betydande förluster i.
När domen från miljödomstolen kom, gav den inte oväntat Ikea rätt på alla väsentliga punkter. Domstolen konstaterade att det är en begränsad mängd el som förbrukas och att el är ett vedertaget sätt att täcka behovet av spetsförsörjning i geoenergianläggningar. Och nu ger alltså Miljööverdomstolen oåterkalleligen Ikea rätt.Det är inte enda gången som Uppsala kommun sagt nej till geoenergi med hänvisning till att fjärrvärme skulle vara det bättre alternativet.
Bostadsrättsföreningen Stråken i Uppsala vill lägga om sin energiförsörjning från fjärrvärme till geoenergi. Men man har stött på patrull – kommunen sa nyligen nej. Av miljöskäl och med hänvisning till det lokala kraftvärmeverkets resurser – läs för att kommunen vill gynna fjärrvärmen.
Uppsala kommun nekar alltså fastighetsägare att råda över sin egen energiförsörjning med förnybar geoenergi – trots att det finns en prejudicerande dom från ett liknande fall i Värnamo. Kommunen sa där nej till geoenergi med hänvisning att fjärrvärme skulle vara bättre teknik ur miljösynpunkt. Miljööverdomstolen gav även där fastighetsägaren rätt och slog fast, i enighet med ett yttrande från Energimyndigheten, att man inte kan säga att fjärrvärme är mer förnybar än geoenergi. Ändå agerar Uppsala kommun helt i strid med detta prejudikat.
Uppsala och Värnamo är två exempel på kommuner som motarbetar förnybar geoenergi. Och tyvärr finns det fler. Det är kommuner som agerar i egenintresse för att gynna fjärrvärmen och kraftvärmeverken, ofta kopplat till kommunal avfallsförbränning, vilket motverkar andra förnybara energislag som geoenergi.
Fjärrvärme är i många fall bra och elenergin från kraftvärmeverken behövlig. Men Sverige har inte råd med sovjetfasoner. Alla typer av förnybar energi och smart energilagring måste kunna få vara valbara och användas som alternativ.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, måste därför ta krafttag mot denna utveckling. På SKL:s hemsida proklameras stolt: ”Att begränsa klimatpåverkan genom ett mer klimatsmart samhälle är en prioriterad fråga för SKL.”
Därför är det hög tid att SKL tar de kommuner i örat som agerar för att begränsa konkurrens, valfrihet och en mångfald av energilösningar som tillsammans hjälper oss mot ett hållbart och klimatsmart samhälle.
Inte minst Uppsala kommun som rimligen måste omvärdera sina ställningstaganden mot geoenergin och säga ja till bostadsrättsföreningars önskemål om geoenergi.
Johan Barth
vd Geotec
UNT 4/5 2011