Konkurrens förbättrar för alla

Avskaffande av privata företag, högre skatter och förkortad arbetsdag finansierar inte den gemensamma välfärden, skriver Göran Nilsson med flera Knivstapolitiker (M).

Uppsala2014-01-07 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till att börja med. Det faktiska utfallen, studieresultaten är viktiga värden när skolans framgång ska bedömas. Meritvärdena för 2013 är i Knivsta 227, Uppsala län 202 och i riket 207. Knivsta är inte medelmåttigt.

Vänsterpartiet är sannolikt det parti som tillsammans med Miljöpartiet ska ingå i en Socialdemokratisk regering vid en eventuell valseger. Det är därför viktigt att partiets politik beskrivs offentligt eftersom detta skulle påverka politiken för en ny regering.

Vänsterpartiet beskriver sig själv som ett socialistiskt parti. Det innebär att företag som anställer människor inte ska ha privata ägare. Vänsterpartiet tror inte att det påverkar ekonomin negativt att avveckla allt privat företagande. Det tror vi.

Konkurrens har den fördelen att det leder till att verksamhet förbättras när företag utmanar varandra. I skolans värld kan en elev ställa högre krav eftersom han/hon kan byta skola och ta med sig elevpengen till en annan skola. Det är ett mindre krångligt och mindre tidsödande sätt än att be om lov för att välja skola.

Vänsterpartiet har en lång tradition av att lova mer resurser på i stort sett alla områden. De satsningarna ska betalas av den gemensamma välfärden.

Förkortad arbetstid till 6 timmars arbetsdag, kraftigt höjda skatter, avskaffande av privata företag (socialisering) i en tid när en minskande andel av befolkningen är i traditionellt arbetsför ålder tror inte vi leder till höjda intäkter för samhället att finansiera den gemensamma välfärden.

Vi är överens om att alla skolor, oavsett ägare, ska vara öppna för alla elever för att få offentlig finansiering. Uppdrag Granskning har visat exempel på skolor som inte sköter sig men programmet gör inte anspråk på att redovisa en allmän situation i dagens skola. Vänsterpartisterna beskriver däremot exemplen som ett speciellt drag i icke-kommunala skolor. Det finns dåliga exempel som är både kommunala och privata men de flesta skolor, kommunala och privata, kallar inte svagare elever för ”Rutten frukt”. Rektor och ägare har självklart tvingas lämna skola på grund av det som redovisats i programmet.

I Knivsta finns två icke-kommunala skolor. Margarethaskolan och Santa Maria. Föräldrar och elever har valt de skolorna. Vi tycker att det är positivt att människor har rätt att välja var de går i skolan, oavsett driftsform istället för att någon överhet ska peka ut vad som är rätt och riktigt. Det handlar om egenmakt.

Det är en aning populistiskt när Sveriges främsta skattehöjarparti inte med ett enda ord nämner detta utan använder ordet skattesänkning. Faktum är att inte någon anställd får sänkt skatt med Vänsterpartiets politik, enligt partiets egen hemsida.

Det som är allra viktigast att få besked om är om Vänsterpartiets politik kommer att ge utslag i en ny regering vid ett eventuellt maktskifte.

Göran Nilsson (M) Avgående kommunstyrelseordförande Knivsta

Klas Bergström (M) Tillträdande kommunstyrelseordförande Knivsta

Bengt-Ivar Fransson (M) Ledamot Utbildningsnämnden

Jeanette Meland (M) Ersättare Utbildningsnämnden

Läs mer om