Konsumentskyddet är för svagt

Som vanlig medborgare har man små möjligheter att få rätt när flygbolag eller bokningssajter inte håller vad de lovat. Konsumentskyddet måste bli betydligt starkare, skriver Jasenko Selimovic.

Jasenko Selimovic (FP).

Jasenko Selimovic (FP).

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Uppsala2013-08-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har ni någonsin hamnat i problem när ni varit i utlandet, på semester eller på någon annan resa? Klart ni har. Det är en nyttig erfarenhet. Man lär sig att Dantes helvete har flera kretsar.

För det räcker inte att bilen har gått sönder, att man blivit bestulen eller att flygets försening förlängde resan i all oändlighet. Som brev på posten kommer också krånglande försäkringsbolag som vägrar ersätta skadan, flygbolag som man måste be på sina bara knän för att bli ombokad och hotellfolk som inte bara är jobbiga utan också försöker tjäna pengar på ditt problem.

Förra året blev jag och min familj, efter otaliga förseningar på flyget i USA, flugna bara halva vägen tillbaka!

Platschefen på ett av de amerikanska flygbolagen lovade efter otaliga ombokningar och förseningar att skeppa oss vidare via Island. ”Så fort du och dina barn sätter er på planet, kommer jag faxa nya boardingkort till flygplatsen i Reykjavik för planet till Stockholm.”

På Island upptäckte vi att ingenting hade gjorts. Där står man, på flygplatsen i Reykjavik, med två trötta barn, utan ens biljetter för vidare resa till Stockholm, och känner sig som Snowden.

Försöker ni boka ett hotell via webbokningssidor kommer ni att inse att flygbolagen är jämförelsevis snälla. I somras bokade jag och betalade mitt hotell via en stor bokningssajt på nätet som på incheckningsdagen mailar att hotellet är överbokat och att de erbjuder ett nytt. Vilket de gjorde. På ett hotell som kostade halva priset.

Kan jag få ett hotell i samma prisklass? Nej. Kan jag få resten av pengarna tillbaka? Nej. Vad kan jag göra? Bo på det hotell vi bokat för dig och betala dubbla priset. Eller leta efter ett nytt hotell mitt i natten med barn i bilen. Varsågod och välj.

Reser man förstår man hur svagt konsumentskyddet är. Det finns nog inget annat område där vi medborgare är i sådant maktunderläge mot olika företag. Är man i främmande land med två barn i baksätet är man beredd att acceptera vad som helst. Men det ska inte vara så. Man ska inte behöva vara Erin Brockovich för att få rätt.

Det största problemet är att man inte ens kan få info eller rådgivning om vad man kan göra när något händer. När jag kom hem upptäckte jag en oöverblickbar djungel av instanser där väldigt lite information gick att hämta.

Vill ni veta vilket bolag som kommer flyga er hela – i stället för halva – vägen hem om något händer, måste ni ringa Allmänna reklamationsnämnden och där få statistik över vilka bolag som anmäls och sedan jämföra statistiken med bolagets storlek (större bolag har nog oundvikligen flera fall) för att sedan fundera över statistisk bias hos små bolag där förväntningarna är låga och få därför anmäler. Sen kan ni göra en kvalificerad gissning. Rimligt?

Att lita på att dessa företag ska erbjuda rådgivning och information själva är att hoppas för mycket. Flyg-, boende- och resebranschen har fortfarande inte ens en gemensam rådgivningsbyrå!

Missförstå mig inte. Jag är inte alls företagandets fiende. Tvärtom. Jag tycker att företagande är viktigt för Sveriges framtid. Men det som en del av dessa bolag ägnar sig åt är inte företagande. Det hör snarare till kategorin bedrägeri. Och det behöver vi medborgare inte tåla.

Vi konsumenter måste få bättre skydd. Informationen och rådgivningsmöjligheterna måste bli mer överblickbara och tillgängliga, möjligheten att få snabb hjälp mer realistisk, konsumentskyddet starkare. Särskilt på EU-nivå.

En del av dessa företag ”byter flagg de seglar under” för att hitta det land där konsumentskyddet är svagast. Därför måste åtgärder sättas in på EU-nivå.

Det är tack vare EU som flygpassagerare fått rättigheter som gäller överallt. Och det är tack vare EU som mobilföretag inte längre kan ta hutlöst betalt för våra samtal i utlandet.

Men konsumentskyddet måste stärkas på flera områden. Det måste bli en realistisk möjlighet för oss medborgare.

Jasenko Selimovic

statssekreterare (FP)

UNT 28/8 2013

Läs mer om