Köttbranschen mörkar cancerrisk

Branschföreträdare för köttproducenter mörkar sambandet mellan kött och cancer. Svenskar bör halvera sin köttkonsumtion, skriver Jonas Paulsson.

Jonas Paulsson.

Jonas Paulsson.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-03-28 14:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska köttindustrins företrädarna använder Världscancerfondens kostråd på ett sätt som är direkt felaktiga och vilseledande för allmänheten.

Animalier har i upprepade studier kopplats till cancer i bukspottskörteln, prostatacancer och framförallt tarmcancer som drabbar över 6000 svenskar årligen.

Rekommendationerna om hur vi bör äta för att undvika cancersjukdomar ser likadana ut världen över.

Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist hävdar att det är nära nog omöjligt att enas om vilka livsmedel som är hälsosamma. Och i ett pressmeddelande, tillsammans med Åke Rutegård, vd för Kött- och Charkföretagen, påstår Marie Söderqvist att svenskarnas medelintag av 450 gram rött kött per person och vecka ligger inom ramen för Världscancerfondens rekommendationer. Svenskt Kött basunerar ut samma budskap.

Den korrekta styrsiffran för svenskens konsumtion av kött är Världscancerfondens rekommendation för högsta snittkonsumtion: 300 gram rött kött och 0 gram charkprodukter i veckan.

Sverige bör enligt denna rekommendation halvera köttkonsumtionen.

Svenskens genomsnittliga konsumtion på 400 gram rött kött och 200 gram charkprodukter i veckan är extrem.

Världscancerfonden betonar dessutom att rekommendationen inte gäller dem som inte äter kött eftersom en köttfri diet minimerar cancerrisken.

Nordens ledande forskare har nyligen uppdaterat de nordiska näringsrekommendationerna. De förordar entydigt att vi bör hålla nere vårt intag av kött och öka vårt intag av hela vegetabilier.

Att Livsmedelsföretagen och Kött- och Charkföretagen motsätter sig denna slutsats är anmärkningsvärt. Det påminner om tobaksindustrin som på 50- och 60-talet försökte förringa de tydliga forskningsresultaten som bevisade rökningens skadeverkningar.

Att hög köttkonsumtion ökar risken för cancer är ingen vetenskaplig nyhet. Redan den 23:e september 1907 publicerades en artikel i New York Times om en berömd forskningsrapport som kopplade samman konsumtion av kött med olika slags cancersjukdomar. Forskaren Dr G Cooke Adams kom fram till slutsatsen att dieten var av avgörande betydelse, efter att han under två år studerat cancerpatienter. Vegetarianer hade enligt studien lägst dödstal. Sedan dess har världen översköljts av en flodvåg av forskningsrapporter som kopplar samman överkonsumtionen av kött och animalier med olika slags cancerformer.

Livsmedelsföretagen, Kött- och Charkföretagen och Svenskt Kött bedriver ett opinionsarbete som fördunklar forskningsresultaten om sambandet mellan köttätande och cancer. Därför är det extra viktigt med ansvarstagande politiker som driver en rationell politik för folkhälsan.

En rätt utformad köttskatt kan rädda många liv årligen i Sverige.

Jonas Paulsson, företrädare för Köttfri måndag och ordförande för Djurens parti.

Läs mer om