Här på Åsikt Uppsala 24/1 skriver Sture Johansson från LRF Mälardalen att det är skillnad på kött och kött. Det är skillnad på ekologiskt kött och konventionell köttindustri med utsläpp av växthusgaser. Men all köttproduktion påverkar klimatet och de konventionella metoderna skadar den biologiska mångfalden.
Vår ekonomi, vårt välbefinnande, hela vår överlevnad, är beroende av de nyttigheter våra ekosystemtjänster förser oss med. De ingår sällan i ekonomiska kalkyler, men vi nyttjar dessa tjänster när vi andas ren luft, dricker rent vatten och äter produkterna av dessa tjänster.
Biologisk mångfald handlar om alla ekosystem, alla levande varelser i såväl den orörda naturen, de brukade åkrarna, djuren som betar, och den genetiska diversiteten som gör så att vi kan fortsätta överleva klimatförändringar och naturkatastrofer som art på denna planet.
Svenska bönder kan göra skillnad men det behövs stöd från forskning och politik. Den konventionella köttproduktionen är ett hot mot den biologiska mångfalden som är centralt för att nå våra klimatmål och utveckling mot ett hållbart samhälle.
Klimatförändringar utgör ett stort hot mot produktion av ekosystemtjänster som har stor betydelse för att dämpa klimatförändring och minska dess effekter. En rapport som presenterades av FN:s miljöorgan UNEP i juni 2009 drar slutsatsen att med de rätta marknadssignalerna kan jordens levande ekosystem avskilja och lagra enorma mängder koldioxid.
I dag bor mer än 50 procent av jordens befolkning i städer och siffran förväntas stiga till över 60 procent till år 2030. I samband med urbaniseringen ökar även belastningen på de varor och tjänster som naturen skall producera för att försörja våra städer. I Sverige ser vi en ökad efterfrågan på ekologiska och närproducerade produkter. Mycket riktigt kan våra svenska bönder leverera både kött och grönsaker. Ursprungsmärkning av maten skriver jag under på men vi behöver även tänka nytt, ställa om vår produktion för att nå våra klimatmål, därför behöver vi styrmedel.
En klimatskatt på konventionell producerat kött skulle gynna svensk ekologisk och närproducerat kött som håller det svenska landskapet öppet, och därmed gynna svenska bönder och arbetstillfällen.
Det är dags att ställa om vår produktion från konventionell till ekologiskt. Nya tider kräver nya sätt att tänka och en björntjänst vore att inte ställa om. Vi måste därmed ta med miljökostnaderna i våra kalkyler.
Regeringen blundar för vår ohållbara situation. Om världens befolkning skulle förbruka lika mycket resurser som vi i Sverige gör så skulle det behövas tre planeter. Det är inte hållbart; med forskning och politisk vilja kan vi på riktigt göra skillnad. Vi behöver forskning för att kunna skapa oss en korrekt verklighetsbild och beskrivning av samhällets och världens tillstånd. Vi behöver vetenskapliga verktyg för att se vilka vägar som på bästa sätt leder oss mot en hållbar ekonomi och motståndskraftiga samhällen där grunden bygger på våra ekosystem.
Svenska bönder kan göra skillnad, men politiken måste hjälpa till i omställningen till en hållbar matproduktion. Miljöpartiet kommer att göra vad som krävs för att klimatutmaningen ska tas på allvar, för att vi ställer om och för att svenska bönder och arbetstillfällen gynnas.
Yuri Silva
språkrörskandidat för Gröna Studenter
UNT 26/1 2013