Kristdemokraterna har inte bytt åsikt i abortfrågan

REPLIK Kristdemokraternas hållning i abortfrågan står fast, en hållning som undertecknade berörde i en debattartikel i juni, även om vi där adresserade de allra senaste aborterna. Det är också därför vi välkomnar det arbete som Socialstyrelsen nu inlett för att se över situationen kring just de sena aborterna. Detta sker efter nyheter i början av sommaren, som berörde många väldigt illa, om att flera ofödda visat klara livstecken efter sena aborter i Sverige.

Uppsala2011-07-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har hittills rått stor enighet om att sena aborter inte ska tillåtas vid en tidpunkt då den ofödde kan antas vara livsduglig. Det är då inte heller fråga om så kallad fri abort.

I en debattartikel den 12 juli i UNT presenterar tre socialdemokratiska kvinnor nu en helt ny – och avvikande – hållning, som det är angeläget att få klargjort om även deras parti står bakom.

Visserligen redogör de för nu gällande lagstiftning. Men socialdemokraterna talar sedan om att ”kvinnor med en oönskad graviditet” bara ska relateras till patienters och individers ”valfrihet och egenansvar”. Och detta gör de alltså i relation till ämnet aborter efter 18:e graviditetsveckan.

Abortlagen uttrycker tvärtom att så här sent i graviditeten ”får abort utföras endast om Socialstyrelsen lämnar kvinnan tillstånd till åtgärden”. Och tillstånd får endast lämnas ”om synnerliga skäl föreligger för aborten”. Och som sagt räcker det att det ”finns anledning antaga att fostret är livsdugligt” – som lagen uttrycker det – för att tillstånd till abort inte ska få ges.

Men nu talar alltså företrädare för Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund om en radikal förändring där kvinnan ska besluta även om dessa aborter utifrån tankar om ”valfrihet och egenansvar”! Är detta hela S-partiets nya hållning?

Låt oss då påpeka att Kristdemokraternas hållning sammanfaller med riksdagens uttalanden, som bland annat pekar på vikten av att antalet aborter minskar och hålls på en låg nivå. Särskilt allvarligt har socialutskottet, det utskott som handhar de här frågorna i riksdagen, sett på de många aborterna bland tonåringar. Därför har riksdagen också förordat fortsatta satsningar på förebyggande arbete.

Motsätter sig Socialdemokraterna nu dessa uttalanden från riksdagen, även de som gjorts under perioder med socialdemokratiskt maktinnehav?

Det är också känt att de sena aborterna erkänns som en konflikt mellan ”två skyddsvärda individer”, som en statlig utredning uttryckte det redan på 1980-talet. Vårt medicinsketiska program ligger helt i linje med både riksdag och utredare. I programmet sammanfattas vår ståndpunkt så här: ”Kvinnan och fostret är två skyddsvärda individer. Därför måste samhället sträva efter att minska antalet aborter. Detta ska ske inom en lagstiftning som ger kvinnan rätt att fatta det avgörande beslutet om abort under graviditetens första del.”

Om Socialdemokraterna nu vill lägga beslutanderätten om abort hos kvinnan under hela graviditeten är det en uppseendeväckande nyhet.

Mikael Oscarsson

riksdagsledamot (KD)

Anna-Karin Klomp

mammaledig, landstingsråd (KD)

Miriam Eriksson

vik landstingsråd (KD)

Ebba Busch

kommunalråd (KD)

UNT 27/7 2011

Läs mer om