Kronor med konsekvenser

Det är inte ens föräldrars eller ens privata ekonomiska resurser som ska avgöra om man anser sig ha möjligheter att studera vid universitet eller högskola i Sverige. Det skriver Lukas Löfling (V:s studentförbund), Daniela Duchens Harnisch (Feministiskt studentinitiativ), Erik Melander (S-studenter) och Henrik Axelsson (Gröna Studenter).

Lukas Löfling, Vänsterns studentförbund,  är en av artikelns författare.

Lukas Löfling, Vänsterns studentförbund, är en av artikelns författare.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-02-24 11:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under torsdagen (20/2) föreslog alliansregeringen en sänkning av studiebidraget med 300 kr och en ökning av studielånet med 1300 kr. Förslaget är ytterligare ett steg mot en skevare fördelning mellan bidrag och lån, då bidragets andel av det totala studiemedlet minskas från 31 till 26 procent.

Är detta bra prioriteringar som gynnar oss studenter och våra studieresultat?

Heltidsstudier är en heltidssysselsättning. Det är viktigt att poängtera i ett läge där fribeloppet höjs. Fribeloppet som är den summa som en student kan tjäna innan det påverkar storleken på studiestödet. Studenter förväntas i allt högre grad arbeta vid sidan av sina studier. Hur det skulle leda till framgångsrika studier är en gåta.

Kombinationen heltidsstudier och arbete riskerar att resultera i försämrade studieresultat bland svenska studenter. För de studenter som inte har möjlighet att arbeta eller har svårigheter att försörja sig leder det istället till en ytterligare ökad ekonomisk oro.

Det finns också en påtaglig risk att förslaget kommer att förvärra den sociala snedrekrytering till högre utbildning som råder. Steget till att börja studera eller risken att hoppa av sina studier blir större om man i ännu högre grad måste skuldsätta sig för att kunna studera. Detta slår hårdast framförallt mot studenter från studieovana hem. Det är inte ens föräldrars eller ens privata ekonomiska resurser som ska avgöra om man anser sig ha möjligheter att studera vid universitet eller högskola i Sverige.

Denna åtgärd ska enligt regeringens beräkningar spara 800 miljoner kr. Detta samtidigt som man sedan maktskiftet 2006 har sänkt skatterna med totalt 140 miljarder kr. Politik handlar om att prioritera, alliansregeringen väljer att prioritera skattesänkningar framför studenters ekonomiska trygghet.

Vi väljer att prioritera annorlunda – vi väljer att prioritera studenterna.

Lukas Löfling, Vänsterns Studentförbund Uppsala

Daniela Duchens Harnisch, Feministiskt studentinitiativ

Erik Melander, Laboremus S-studenter Uppsala

Henrik Axelsson, Gröna Studenter Uppsala

Läs mer om