Kulturens omfattning underskattas

Arbetsförmedlingen Kultur Media finns till för de verksamma inom dessa områden. Ändå förhindras en rad kulturarbetare ta del av förmedlingens tjänster, skriver Karin Linder.

Uppsala2012-04-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturens betydelse för samhällsutvecklingen blir allt viktigare. Dels växer de kulturella och kreativa näringarna snabbare än andra ekonomiska sektorer. Dels lär vi oss mer och mer om hur kultur kan stimulera kvalitet och utveckling inom många andra sektorer.

Samtidigt vet vi från en rad undersökningar att studenter från humanistiska och konstnärliga utbildningar har svårast av alla utbildningsgrupper att etablera sig på arbetsmarknaden. Här finns således starka skäl för staten att gå in och förbättra matchningen. Det görs också, genom specialarbetsförmedlingen Af Kultur Media. Denna nischade del av Arbetsförmedlingen kan ge den som har ”yrkesutbildning, lång erfarenhet och söker jobb inom kulturområdet” del av sina specialiserade tjänster.

Men stora grupper som är utbildade för kultur- och mediearbetsmarknaden är exkluderade från Af Kultur Media. Det gäller exempelvis alla DIK:s (Dokumentation, Information och Kulturs) medlemmar som har en akademisk examen med inriktning mot kulturarv, kulturförmedling och information/pr. I realiteten fungerar Af Kultur Media som en arbetsförmedling för särskilt utvalda konstnärs- och medieyrken.

Animatörer, imitatörer, estradörer, tatuerare och illusionister – alla kan de få stöd och hjälp av Af Kultur Media. Det får däremot inte en högutbildad humanist från Uppsala universitet. Arkivarier, bibliotekarier, kulturförmedlare och museitjänstemän arbetar i Arbetsförmedlingens mening inte med kultur.

DIK har under flera års tid försökt bredda Af Kultur Medias inriktning. Nu ligger frågan åter på bordet hos Arbetsförmedlingens ledning. Och vi har ännu en gång fört fram vår begäran. Beslut väntas någon gång de närmaste veckorna.

Att Arbetsförmedlingen rättar till den aktuella situationen borde vara ett krav som inte bara förs fram av DIK. Här borde också universitet och högskolor trycka på. Att humanister med en inriktning mot kultur- och medieområdet får bästa möjliga hjälp att etablera sig på arbetsmarknaden är ett gemensamt intresse för fack och akademi.

Karin Linder

förbundsordförande DIK

UNT 1/4 2012

Läs mer om