Kvinnor kan - när de får bestämma

Kvinnor kan, när de själva får bestämma! Kvinnor satsar på utbildning, lagsport och företagande. Men inte på grund av kvotering utan genom rätten till egna val och efterfrågan på kompetens. Det skriver ­Stefan Hanna.

Stefan Hanna (C).

Stefan Hanna (C).

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2011-06-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhällstrenden är tydlig, kvinnor i alla åldrar har gjort ett val och det är tydligt att detta är en framgångsrik väg. För första gången sedan 1972 har till exempel en kvinna vunnit Sveriges äldsta matematiktävling ”Skolornas matematiktävling”. Med god marginal slog 17-åriga Rebecca Staffas sina medtävlare. Hon vågade tävla och hon vann!

Flickor väljer i högre grad än pojkar aktivt en bra skola, satsar på utbildning och allt oftare ett engagemang i lagsporter. I takt med en ökad status och uppluckrade könsroller vågar kvinnor sig in i tuffare och mer tävlingsinriktade sporter och verksamheter. Att lära sig kämpa, träna och prestera i grupp ger kvinnor den extra styrka som ofta behövs för att bättre lyckas konkurrera i arbetslivet.

Enligt kartläggningen som UNT gjort av könsfördelningen i Uppsalas grundskolor, publicerad 2/11 2010, leder uppdelningen mellan könen till att pojkarna presterar sämre i homogengrupp, medan flickor presterar bättre i densamma.

Av tradition hävdas att flickor har svårare att jobba tillsammans i grupp än pojkar, men de kvinnliga lagspelarna visar här att de är gruppmedvetna även utanför plan. Kvinnors i många fall bättre kunskapsnivå och sociala förmåga har dessutom gjort att efterfrågan ökar på kvinnor i ledande befattningar inom näringsliv och offentlig sektor.

Det är kort sagt inte kvotering eller riktade sänkta arbetsgivaravgifter som lett denna utveckling framåt, det är människors rätt att göra egna val och samhällets efterfrågan på kompetens. Efter valet 2010 har Sverige fått rekordmånga kvinnliga ordföranden i kommunstyrelser. På 20 år har antalet kvinnor med den befattningen ökat från 22 till 87. Socialdemokraterna är störst till antalet men Centerpartiet är de parti som har störst andel kvinnor som ledare, hela 40 procent. Detta är mycket högre än till exempel Moderaterna, där bara var femte ordförandeklubba innehas av en kvinna. Under valrörelsen 2010 stod Centerpartiet som stolta initiativtagare till Rut-avdraget. Vänstern vill kalla det kvinnofälla vi kallar det företagarmöjligheten och nya jobb. Traditionellt kvinnliga branscher ansåg inte vänstern att det var fint nog att satsa på.

I Sverige har Rut blivit en vd-fabrik för kvinnliga företagare. Att sysselsätta­ Rut-­företagens 11 000 anställda gör inte bara kundnytta utan tränar allt fler kvinnor i affärsmässigt ledarskap.

Att dessutom hjälpa andra i samhället i vardagen är väl inte annat än ett sätt att få fler människor att våga och kunna satsa det där lilla extra som krävs för att nå framgång.

Vägen mot ett mer jämställt samhälle har vi i Alliansen bara startat. Kvinnor står i dag för 30 procent totalt av alla nystartade företag i Sverige. Skulle kvinnor starta lika många företag som män skulle Sverige få 75 000 nya företag och 278 000 nya jobb. Framtiden ser positiv ut på detta område. Det är inte en slump att ”Årets unga företagare 2009” i Uppsala gick till Frida Hörling och Jasmin Ahnfors, inte heller att vinnare av ”Framtidens ledare” 2009 och 2010 blev Maria Ingelsson och Anna Sundström. Våra kända körer OD och Allmänna Sången leds i dag av kvinnor, Cecilia Rydinger Alin och Maria Goundorina. Företagarna Uppsala leds av Kajsa Lindner. Det är härligt att vi får allt fler kvinnliga förebilder.

Än så länge är det bara 14,4 procent av det totala antalet svenska företag som har en kvinna som vd. Det imponerar inte. De flesta företagen har ett kundunderlag som minst representeras av 50 procent kvinnor. Det är skäl nog för att den kvinnliga representationen bland vd:ar borde vara högre.

I Centerpartiet tror vi att förändringen sker hos individen själv. Att satsa på att förenkla för människor att göra aktiva val har öppnat en ingång för kvinnor som vill ha ett framgångsrikt yrkesliv. Kvinnor kan, det är tydligt när de själva får bestämma! Allt fler unga vågar starta egna företag. Drivhuset i Uppsala, en ideell stiftelse, med Sara Arons som vd, som hjälper studenter att starta företag, firade i slutet av året att de uppnått 500 nystartade företag. 60 procent av dessa drivs av kvinnor. Många är dessutom i branscher där det förut varit svårt att få jobb, konsult i teoretiska ämnen har blivit ett lyckat koncept. Enligt Arons är det de kvinnliga företagarna som i många fall står för det största engagemanget i jämförelse med sina manliga kolleger. Antalet företag i Sverige hade varit betydligt lägre utan en företagsvänlig och konkurrensorienterad politik.

Trots att andelen kvinnor på ledande befattningar inte är rimlig är jag emot att vi politiker skall sätta målet på 50/50. Varför inte 65 procent kvinnor och 35 procent män?

Det är kunskap, förmåga och ambition som skapar varaktig framgång, inte kön. Att kvinnor fortfarande halkar efter sina manliga kolleger i lön är inget vi kan blunda för, det är dock lättare att lära någon löneförhandla än att lagstiftaren skall tvinga fram någon konstig likalönepolicy när vi alla är mer eller mindre olika.

I grunden tror jag att det fortsatt handlar om bra stöd i form av barnomsorg, skolor och äldreomsorg för att fler ska kunna kombinera övrigt liv med ett ambitiöst yrkesliv. Vägen till ett mänskligare och mer jämställt samhälle går inte via bidrag utan arbete. Att framgångsrikt nå ledande befattningar går genom social samverkan med andra, gärna genom exempelvis medverkan i idrottslag eller engagemang och förtroendeuppdrag i föreningar.

Möjligen är det i dag mer intressant att fundera över om vi börjar få ett problem med pojkar och mäns förmåga. Kommer vi under min livstid att utvecklas till ett samhälle med övervägande kvinnliga ledare? Det kanske är det Sverige och världen behöver för att utvecklas mer hållbart.

Stefan Hanna
kommunalråd (C) Uppsala
UNT 30/5 2010

Läs mer om