Få saker är så frihetsinskränkande som våld och brott. Det förändrar Sverige, det förändrar vårt sätt att leva, det förändrar människor. Det är alarmerande att mer än var fjärde kvinna vittnar om att hon är rädd att röra sig ute i sitt eget bostadsområde när det är mörkt. Alliansen står upp för att Sverige skall vara ett tryggt land att leva i – för alla och envar. Vi står upp för att människor ska känna sig trygga i sina hem och i sin vardag. Samtidigt vet vi att i Sverige, år 2011, är fortfarande hemmet den farligaste platsen för en kvinna.
I dag är det FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen finns för att påminna oss alla om att varje dag, världen över, kränks kvinnors fundamentala mänskliga rättigheter.
I Sverige polisanmäldes förra året 27 312 fall av misshandel av kvinnor över 15 år. Av dessa avsåg 12 422 fall då kvinnan stod i nära relation med förövaren. Vidare anmäldes förra året 2 501 fall av grov kvinnofridskränkning. Varje år dödas i genomsnitt 20 kvinnor av en närstående. I Uppsala län anmäldes förra året 981 fall av kvinnomisshandel till polisen. Antalet anmälningar berättar inte hela sanningen om omfattningen då det finns ett stort mörkertal. Endast 20 procent av våldet mot kvinnor beräknas komma till polisens kännedom. Enligt Rädda Barnen bevittnar så många som 100 000 till 200 000 barn våld hemmet. Att bevittna våld i hemmet, eller själv utsättas för våld, är övergrepp som sätter djupa skador och sår hos barnen.
Regering och riksdag har därför beslutat om en handlingsplan med 56 konkreta punkter för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Alliansen har höjt de årliga anslagen till rättsväsendet med över 5 miljarder kronor och drygt 900 miljoner kronor har avsatts till ett batteri av åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Åtgärderna syftar framförallt till att stärka brottsoffrens rättigheter. De ska mötas med medkännande och professionalism oavsett var i landet de bor. På flera polismyndigheter runt om i landet, inklusive Uppsala län, finns Barnahus där barnen får hjälp, i en obruten kedja från det att polisanmälan görs till det att barnet får skydd, stöd och behandling. Regeringen har avsatt medel till kommunerna i syfte att stärka kvinnojourverksamheten, samt förbättra stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld i hemmet.
Genom Nationellt Centrum för Kvinnofrid i Uppsala har vi bland annat startat den nationella Kvinnofridslinjen, tagit fram hot- och larmpaket och fått sjukvården att bli bättre på att säkra bevis. Straffen för grova våldsbrott har höjts och nu finns nya regler som ger ett förbättrat skydd mot stalkning, med bland annat möjlighet att använda elektronisk fotboja för att övervaka den som bryter mot kontaktförbud.
Fokus i vår rättspolitik är att hela rättskedjan – polis, åklagare, domstolar och kriminalvård – ska fungera effektivt. Polisen ska vara synlig och tillgänglig i hela landet. Med 3000 fler poliser i dag än år 2006 finns förutsättningar för att insatserna kan ske tidigare, snabbare och tydligare. Rättsstatens förmåga att gripa och lagföra brottslingar har ökat. Alliansens rättspolitiska arbete har inriktats på att stärka brottsoffret under rättsprocessen. Människor som utsatts för brott måste kunna våga polisanmäla och fullfölja sin anmälan. Dessutom måste brottsoffer få hjälp efter det att processen avslutats. Regeringens fokus på brottsoffer medför att den utsatta nu ska bli informerad om vilka åtgärder som samhället vidtar och erbjuder för att skydda.
Regeringen har genomfört en stor utbildningskampanj för 10 000 poliser, flera hundra socialtjänstemän och domarkåren. Via Kriminalvården har vi riktat insatser mot förövarna och vårt mål är att alla som döms för våld i nära relation ska erbjudas behandlingsprogram för att motverka att de upprepar brott efter avtjänat straff.
Med regeringens handlingsplan har vi kommit en bit på vägen men mer finns att göra. Tillsammans i alliansen har vi tagit och tar fortsatt tag i utmaningen som ligger framför oss för att alla människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och i sin vardag.
Ulrika Karlsson
riksdagsledamot (M) och ledamot i justitieutskottet
UNT 25/11 2011