Replik. Handeln ska vara trygg och för vissa butiker är slutna kontanthanteringssystem ett bra hjälpmedel.
Men tvingande lagstiftning om sluten kontanthantering är fel väg att gå. Risken för en butik att utsättas för ett rån är ungefär en procent och för många butiker skulle det innebära dyra investeringar helt i onödan.
Arbetsmiljölagen ställer redan hårda krav på att butiker och företag ska vidta nödvändiga åtgärder som minskar risken för rån och hot. I de fall slutna kontanthanteringssystem behövs kräver Arbetsmiljöverket redan i dag att butiken installerar det. Men vid sina inspektioner bedömer Arbetsmiljöverket oftast att slutna system inte är nödvändigt.
Säkerhetsutbildad personal och samarbete med den lokala polisen är många gånger effektivare åtgärder för att minska risken för rån. Frågan är komplex och det måste göras en noggrann riskbedömning i det enskilda fallet.
Svensk Handel uppskattar att de direkta kostnaderna för en tvingande lagstiftning skulle uppgå till 9 miljarder kronor för branschen. Kostnader som i första hand kommer att drabba de små företagen då de som redan har installerat systemen ofta är större butiker.
Ungefär 80 procent av landets butiker har färre än fem anställda.
LO:s krav på sluten kontanthantering (UNT 29/12) skulle bli ett dråpslag mot de mindre aktörerna.
Handeln arbetar redan hårt och satsar stora summor för ökad säkerhet. Sluten kontanthantering kan vara en viktig pusselbit, men är ingen universallösning som får stopp på butiksrånen.
Johan Bark,
arbetsmiljö och säkerhetsrådgivare
på Svensk Handel
UNT 7/1 2012