Låg risk för resistenta bakterier

Att ge lantbrukare möjlighet att under kontrollerade former behandla sina djur med antibiotika, frigör resurser till andra veterinärinsatser, skriver Ingrid Eilertz i en replik till Örjan Ljungvall.

Uppsala2012-05-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Veterinärerna är vårt absolut främsta vapen mot en accelererande antibiotikaresistens. Vi vill skapa förutsättningar för en mer högkvalitativ veterinär närvaro i besättningarna. Lantbrukare har inte, såsom Örjan Ljungvall påstår, ekonomiskt intresse av att behandla i onödan (UNT 16/5).

För att minska läkemedelsbehovet behöver man förhindra att sjukdom uppstår. Med allt större besättningar blir förutsättningarna för det förebyggande arbetet helt andra än tidigare. Vid ett enskilt akutbesök i dag kan en veterinär knappast få den inblick i besättningen som krävs för att förhindra nya sjukdomsfall.

För att frigöra pengar från vissa akutbesök tillåter vi att lantbrukaren själv inleder behandling av vissa symtombilder, förutsatt att en veterinär gör täta besök i besättningen. Behandlingarna ska ske i enlighet med veterinärens instruktioner, med ett preparat som har mycket liten påverkan på resistensutvecklingen, och veterinären ska följa upp varje behandling.

Det handlar inte om att bönder ”fritt” ska få disponera ”stora mängder penicillin”. Det handlar om att en veterinär ska arbeta förebyggande i besättningen och att djur, när det är absolut nödvändigt, ska behandlas enligt veterinärens instruktioner.

Den största kostnaden för sjuka djur är inte veterinärbesöket, utan själva behandlingen och den karens som följer. Det ligger därför även i lantbrukarens intresse att förebygga sjukdom.

Jordbruksverket arbetar på många fronter såväl nationellt som internationellt för att minska användningen av antibiotika till djur och motverka spridning av antibiotikaresistenta bakterier. Läkemedelsanvändningen till djur i Sverige har gått ner under flera år och en ny rapport från Jordbruksverket visar att denna trend fortsatte under 2011.

När veterinärer får tillgång till besättningarna för ett konstruktivt förebyggande arbete kommer djurhälsoläget att bli bättre. Därför är det veterinären som är vårt främsta vapen för att minska behovet av antibiotika i besättningarna.

Ingrid Eilertz

chef avd för djurskydd och hälsa, Jordbruksverket

UNT 22/5 2012

Läs mer om