Låga ambitioner sviker missbrukaren

Att, som tre medlemmar i Liberala Ungdomsförbundet skriver, "göra situationen mindre outhärdlig för missbrukarna" är en låg ambition. Det borde vara vår skyldighet att bryta loss den beroende ur drogens grepp för att ge varje medmänniska en chans till ett värdigt liv. Det finns många exempel på att så kallade ”hopplösa fall” blivit drogfria, skriver Martin Wisell.

Uppsala2013-09-14 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre företrädare för Liberala Ungdomsförbundet (LUF) förespråkar i UNT 12/9 en liberal drogpolitik.

LUF-skribenterna menar att det är viktigare att färre dör på grund av narkotika eller hamnar i tungt missbruk, än att färre överhuvudtaget använder narkotika.

Men så kallad lättare narkotika är ofta en inkörsport till ett bruk av tyngre droger. Ju intensivare bruket av cannabis är, desto större är sambandet med användandet av annan narkotika. Någon motsättning mellan ett förebyggande av narkotikaanvändning och att förhindra att människor fastnar i tungt missbruk finns alltså inte.

Även de som inte fastnar i beroende eller går vidare till tyngre droger skadas. De senaste rönen inom forskningen har understrukit tidigare uppgifter om att cannabis orsakar skador på vitala funktioner i hjärnan. Störst är risken för de som börjar i unga år.

LUF:arna vill avkriminalisera innehav för eget bruk. Därigenom skulle man ta bort en möjlighet att ingripa för att bryta ett missbruk, som därigenom riskerar att fortsätta och fördjupas. Fler skulle sannolikt bli föremål för tvångsomhändertagande enligt LVM, såvida inte skribenterna vill ta bort även denna sista möjlighet att akut rädda livet på en missbrukare.

Att, som skribenterna föreslår, enbart rikta in sig på att ”göra situationen mindre outhärdlig för missbrukarna” är en för låg ambition. Många missbrukare har aldrig fått en riktig chans i livet.

De har direkt motats in på en destruktiv bana där drogerna kommit in tidigt. Det borde vara vår skyldighet att bryta loss den beroende ur drogens grepp för att ge varje medmänniska en chans till ett värdigt liv. Det finns många exempel på att så kallade ”hopplösa fall” blivit drogfria. Därför är det så viktigt att samhället är tydligt med att signalera att det finns hjälp för alla som vill lämna missbruket.

Martin Wisell
1:e vice ordförande (KD), Nämnden för hälsa och omsorg, Uppsala kommun
UNT 13/9 2013

Läs mer om