Låga krav släcker drömmar för ensamkommande barn

Tjejer vi möter rekommenderas ofta till kvinnodominerande yrken, oavsett deras kapacitet och förmåga, skriver Mariet Ghadimi och Sandra Sarin.

Mariet Ghadimi (bilden) är en av artikelns författare.

Mariet Ghadimi (bilden) är en av artikelns författare.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2013-12-17 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny statistik om skolans försämrade utveckling skakade Sverige förra veckan. För första gången presterar svenska elever under genomsnittet i läsförståelse, matematik samt naturkunskapsämnena. Detta är vi på TRIS– Tjejers rätt i samhället – inte förvånade över. Vi har sett den här utvecklingen under en längre tid. Det är klart att vi får låga resultat om vi ställer låga krav, menar vi.

TRIS öppnade sin läxhjälpsverksamhet under vårterminen 2013. Verksamheten blev snabbt populär, både bland läxhjälpare och ungdomar. Här samlas tjejer med stora drömmar om framtiden, och våra fantastiska läxhjälpare är mer än bara läxhjälpare. De är även förebilder och mentorer, något som framförallt ensamkommande ungdomar skulle behöva mer av.

Forskning visar att föräldrars stöd och engagemang är viktigt för elevers lärande och skolresultat. För ensamkommande ungdomar saknas det naturliga stödet hemifrån. Därför blir skolans motivationsarbete för ökat studieengagemang extra viktigt för ensamkommande ungdomar. Istället ser vi en utveckling i motsatt riktning, där skolor släcker drömmar och sänker ribban.

Mindre lärarledda timmar där eleven måste ta mycket eget ansvar och studievägledare som i all välmening rekommenderar typiskt yrkesförberedande utbildningar som inte bejakar den unges egen ambition, dröm och framtidsvision är vanligt förekommande.

Tjejer vi möter rekommenderas ofta till kvinnodominerande yrken, oavsett deras kapacitet och förmåga, då det finns en föreställning om att "vilken kvinna som helst" kan klara av dessa yrken, bara på den premissen ”att de är kvinnor”.

Vi är medvetna om att Sveriges sjunkande skolresultat i olika internationella rapporter inte endast kan förklaras med en ökad andel ensamkommande elever. Men skolans alltför lågt ställda krav, befrielse från vissa inslag i undervisningen, och godkända betyg trots bristande underlag, leder till en låg självuppfattning för den enskilda ungdomen. Det försvårar i sin tur för ensamkommande ungdomars möjligheter att uppnå självvalda mål.

Skolan måste sluta placera dessa ungdomar i en offerposition och börja se deras potential samt ställa samma krav på dem som på alla andra elever. Tjejerna vi på TRIS möter har lämnat tragiska livsöden bakom sig, de behöver extra stöd och motivation för att lyckas i sitt skolarbete.

Ett sätt att göra det är att ställa rimliga krav på dem och tro på deras förmåga till utveckling. Vi ser stora resurser bland våra tjejer och vi tycker det är dags för skolan att göra detsamma!

Mariet Ghadimi och Sandra Sarin, TRIS – Tjejers rätt i samhället

Läs mer om