I UNT den 29 april 2016 hävdas på ledarplats att ansvaret för sjukhusets ekonomi bör placeras hos sjukhusdirektör och läkare.
Läkare saknar inflytande över sjukhusets finansiering. Vi ansvarar för att ge god vård. Till patienter med infarkt, influensa eller stroke kan vi inte säga ”Du får inte komma in, pengarna är slut”. Nedprioriteringar måste föreläggas politiken. De folkvalda ansvarar om pengarna inte räcker till.
Sjukvården ger ett värde i form av hälsa genom att förebygga, bota och lindra sjukdom. Men den kostar, och kan inte bli en enkel pluspost i samhällsekonomin.
Akademiska är ett sjukhus med vård av hög klass tack vare hängiven och kompetent personal. Man brottas med vårdplatsbrist och resursknappheter, följder av tidigare sparbeting. Sjuksköterskeflykt är ett resultat. Enkla lösningar proklameras som att flytta vården till primärvården, men där saknas läkare.
Uppdraget för Akademiska innefattar också högspecialiserad vård till regionens innevånare och i vissa fall till hela landet. Om denna riks- och regionvård är finansierad är svårt att säga. Målsättningen är kostnadsneutralitet, men priset är inte satt av Akademiska och det är inte självklart att kostnadstäckning uppnås.
En följd av år har landstinget haft budget i balans medan Akademiska fått bära hundhuvudet för så kallade underskott. Beställningar av vård har slagit fel med negativ budgetbalans som följd. Befolkningen har ”haft fräckheten” att behöva mer vård än vad beställarna förutsett till exempel vid influensaepidemier.
AFA har betalt tillbaka hundratals miljoner till landstinget. Försäkringen har till största delen betalts via Akademiska sjukhusets budget men vid återbetalning har pengarna behållits på landstingets ledningskontor. Räntekostnader för tidigare underskott medför att sjukhusekonomin startar på minus.
Vi vill utveckla och värna Akademiska, och vi bör se till att sjukhuset fortsätter att vara en motor för Uppsalas forskning och utbildning. Universitet och Uppsalas biotechindustri behöver ett välfungerande sjukhus.
Upprustning av de eftersatta sjukhuslokalerna pågår. Befolkningen åldras och drabbas av sjukdomar. Nya behandlingsmöjligheter tillkommer. Ett samhälles kvalitet mäts genom att se hur det tar hand om sina svagaste invånare.
Att tro att personalen ska svara för ”x nödvändiga kostnadsreduktionerna” är bisarrt. Akademiska är redan ett effektivt sjukhus och frågan om det är rätt finansierat kan riktas mot dem som ansvarat för budget och ledning under de år som resultatet varit negativt.
Anna Rask-Andersen, skyddsombud, Upplands allmänna läkarförening
Torbjörn Karlsson, ordförande, Upplands allmänna läkarförening
Ansvaret för sjukhusets ekonomi ligger på sjukhusledningen, sjukhusstyrelsen och landstinget. Något annat har aldrig påståtts. Klinikchefer, som oftast är läkare, har som högsta prioritet att ge så god vård som möjligt. Det fungerar bara på sikt om man också tillser att ekonomin är i ordning och budgeten hålls. Givetvis kan ett ökat vårdbehov göra att kostnaderna stiger och ett underskott genereras. Men om det sker 24 år i rad är det fel på styrningen av verksamheten. Ledaren konstaterar bara att under 2011 tvingades varje avdelning att följa upp sina kostnader vecka för vecka och att det gav utdelning i form av att budgeten hölls. Akademiska sjukhuset måste sträva mot detta på nytt.
Johan Rudström