Landsbygden utarmas och storstäderna växer. Det är i många avseenden bekymmersamt. En fråga som ständigt återkommer är vem ska sköta om den äldre befolkningen som blir kvar. Detta problem är på många håll akut redan i dag och kommer att förvärras ytterligare under de närmaste decennierna om vi inte agerar nu. Trots årtionden av högtidliga politiska försäkringar om att hela Sverige ska leva snurrar spiralen vidare utan hänsyn till landsbygden.
Trots detta sägs ambitionen vara att hela Sverige ska leva och växa, men i verkligheten blir landsbygden allt glesare.
När servicen försvinner, arbetsmöjligheterna avtar, skolor läggs ned och när de unga flyttar utarmas självklart landsbygden. De som bor kvar får en stor ekonomisk tyngd att bära på sina axlar samt en försämrad service. Nu finns det verktyg som gör det möjligt för politiker att fullfölja ansvaret i att ge alla medborgare den service de har rätt till. Verktyget landsbygdssäkring hjälper politiker i beslutsprocessen om vad som gagnar alla medborgare, blir rättvisa och välgrundade utifrån ett geografiskt perspektiv.
Vi behöver en levande landsbygd för att säkerställa vår försörjning men även för att säkra en hållbar utveckling och inte minst våra miljömål. Centerpartiets förslag om landsbygdssäkring är nu antaget som regeringsbeslut. Detta innebär att ett besluts konsekvenser för landsbygden ska synliggöras.
Landsbygdsperspektivet kan enklast vävas in i beslutsprocessen genom frågor som: ”innebär beslutet att det blir lättare eller svårare att bo på landsbygden?” och ”innebär beslutet att det skapas fler eller färre jobb på landsbygden?”.
Landsbygdskonsekvenserna kan gälla landsbygdsinvånarnas levnadsförhållanden, trivsel, hälsa, näringar och arbete, kompetens, boende, tjänster, infrastruktur, tillgänglighet och förbindelser.
Fullerö Park hade antagligen aldrig kommit så långt i planprocessen om det landsbygdssäkrats. Politiker hade då fått kunskap om vad som prioriteras bort.
Fullerö Park kan i sig vara ett fantastiskt projekt, men är det till gagn för vår kommun i sin helhet?
Läser man den fördjupade översiktplanen för 2012 gällande Storvreta så ser man att visionen 2030 säger: ”Storvreta centrum kommer fortsättningsvis att bli ett slags stadsdelscentrum med offentlig och till viss del kommersiell service”, vilket betyder att samhället kommer att vara uppbyggt med ett hållbarhetsperspektiv ur social, ekonomisk och ekologisk synvinkel.
I Handelns utredningsinstituts utredning från januari 2010, rörande om tänkbara konsekvenser för handeln i Storvreta som gjordes inför besluten gällande Fullerö Park, förklarar de stora risker som denna etablering utgör ur social, ekonomisk och ekologisk synvinkel. Detta går tvärt emot vad som står i den fördjupade översiktplanen.
Om nöjesparken ska kunna tillföra handelsplatsen den köpkraft som behövs för att bära sig ekonomiskt krävs det förutom den köpkraft som detaljhandeln själv drar till sig ca 1,5–2,5 miljoner besökare årligen som också handlar i köpcentrumet. Nämnas kan att Gröna Lund som attraktion har 1,1 miljoner besökare årligen och Fyrishov 1,7 miljoner besökare årligen.
Enligt de beräkningar HUI har genomfört avseende köpkraftstillväxt och handelns tillväxt i Uppsala kommun finns det inte utrymme för ytterligare en stor handelsplats med en beräknad omsättning om cirka 1,5 miljarder kronor.
Slutligen kan vi konstatera att upptagningsområdet sträcker sig långt bortom Storvreta. Detta medför att underlaget för detaljhandel undergrävs i Storvreta, Tierp, Björklinge, Skyttorp, Vattholma och ytterligare orter utanför tätorterna. Är detta ett sätt att värna landsbygden?
I vårt land är det Centerpartiet som ensamt får sträva efter att skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt i hela landet, på landsbygden såväl som i tätorterna.
Vi vill tillvarata landsbygdens unika potential. Landsbygdssäkring gör det möjligt att bedöma den hållbara utvecklingen i hela Uppsala kommun och landsting. Vi säkerställer också att beslutsprocessen hanterar medborgarna rättvist oavsett var de bor.
Carl-Henrik Söderlind, Leif Johansson, Örjan Berglund, Cecilia Bernsten, Per Norstedt, Annika Lundegårdh, Jan Frischenfeldt
politiker för Centerpartiet
UNT 29/8 2013