Landsbygdsskola - mer än en skola

På landet är klasserna ofta mindre än i tätorterna. Ofta anförs att kommuner inte har råd med mindre klasser, men detta är ett missförstånd. Vi vet att mindre klasser är ekonomiskt försvarbara, skriver åtta centerpartister.

Uppsala2013-09-07 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan är betydelsefull för alla, både barn och vuxna. För landsbygden är skolan särskilt betydelsefull då den påverkar hela bygdens fortlevnad och infrastruktur. Skolan hänger ihop med en fungerande kollektivtrafik, linjetrafiken är skolbussen som har fler turer när skolan är öppen vilket även ger busschaufförer jobb. Bredband har möjliggjorts i och på vägen till byar då skolan har rätt till digital infrastruktur. Biblioteket når bygden genom bokbussen som också går till skolan. Affären i byn kan finnas kvar om det finns människor som handlar. Skolan skapar arbetstillfällen på landsbygden och möjliggör för fler att bo på landsbygden. Undersökningar (bland annat Ungdomsbarometern) visar att fler vill bo på landet om grundläggande service är säkrad så som skola, affär, bokbuss och digital infrastruktur. Anledningen till att man flyttar från landsbygden är nästan alltid att skolan lagts ner, affären har stängt och bussen går för sällan. Det blir en ond cirkel som måste brytas. Vi anser att människor borde få möjligheten att välja sin boendemiljö utifrån sin egen vilja. Det är så vi får hela Sverige att leva.

På landet är klasserna ofta mindre än i tätorterna. Ofta anförs att kommuner inte har råd med mindre klasser, men detta är ett missförstånd. Vi vet att mindre klasser i mellanstadiet är ekonomiskt försvarbara, då elevernas ökade självförtroende och uthållighet ger bättre betyg, oftare högskolestudier samt oftare en högre lön i vuxenålder. Det blir en vinn-vinn-situation för hela samhället. Vi tjänar på att ha mindre klasser och barnen får större möjligheter att utvecklas i sin egen närmiljö om vi tänker långsiktigt.

Barnen är vår framtid och vi i Sverige har råd att satsa på varje barn.

Utbildning är grundläggande i ett demokratiskt samhälle och det starkaste verktyget för individer att utöka sina möjligheter oavsett social och ekonomisk bakgrund.

Vi centerpartister är solidariska med den enskilda människans möjligheter att leva och verka oavsett var hen bor. Om vi börjar använda våra skattepengar utifrån god hushållning och med insikten att varje satsad krona på barns grundläggande behov ger tryggare vuxna som har möjlighet att utvecklas till fria individer i ett grönt hållbart samhälle.

Vi politiker, kan skapa förutsättningar att bo och verka på landsbygden med god service vilket gör det praktiskt och ekonomiskt möjligt att bo i hela länet. Hittills har mångas engagemang använts till att skydda eller rädda nedläggning av skolor, annan basservice eller rätten att ha en fungerande digital infrastruktur. Vi anser att politiker ska ta ansvar för att medborgare kan vara trygga med att skattepengar används för att säkerställa grundläggande service. Det skulle då ge alla möjlighet att fokusera på arbete och affärsutveckling.

Alla barn har rätt till en bra utbildning oavsett var de bor, rätt till utveckling i en trygg och säker närmiljö. Ge skolpersonal möjlighet att fullfölja sin profession genom bättre arbetsförhållanden samt den arbetsro som behövs för en utbildning med hög kvalitet. Ett grönt hållbart samhälle byggs på grunden av trygga individer.

Vi i Sverige har råd att satsa på likvärdiga förutsättningar för våra barn oavsett var de bor.

Ingmar Jansson (C)
Carl-Henrik Söderlind (C)
Annika Lundegårdh (Centerkvinnorna)
Per Norstedt (C)
Cecilia Bernsten (Centerkvinnorna)
Örjan Berglund (C)
Leif Johansson (C)
Jan Frischenfeldt (C)
UNT 7/9 2013

Läs mer om