Nu i veckan pågår Stockholm Pride med intensiva dagar av föreläsningar, festande och debatt. Att Sverige med sina 20 stycken festivaler är världens mest Pride-täta land visar på hur långt vi har kommit vad gäller attityder relativt delar vår omvärld. Att vårt samhällsklimat har blivit alltmer progressivt och tolerant de senaste decennierna är något vi ska uppmärksamma och vara stolta över. Gamla normer kring kön och beteenden finns tyvärr kvar, och yttrar sig kanske värst för kvinnor utsatta för sexuellt våld.
Trots att Sverige är ett relativt jämställt land och trots att människor i stor utsträckning är medvetna om könsroller och normer så är främst kvinnor fortfarande utsatta för sexuella övergrepp och våld i nära relationer. Politiken måste se till den utsattheten och kunna garantera ett adekvat rättsskydd.
Om staten inte kan garantera skydd mot övergrepp, i hemmet lika väl som på allmän plats, så är det rimligt att man tillåts försvara sig. Vi finner det konstigt att ensamma kvinnor inte ens har rätt till att ha pepparsprej för självförsvar ifall det offentliga inte kan fullgöra sitt åtagande om skydd.
År 2010 anmäldes 4 134 våldtäkter till polis. 313 fall gick till lagföring och dom, och av dessa friades 33 procent. I andra typer av brottmål frias, enligt Riksåklagaren, i genomsnitt 5 procent. Denna statistik sätter fingret på vad som är ett misslyckande både för rättsstaten och för det jämställda samhället.
Att kvinnors klädsel och tidigare beteenden tas upp i rättsliga sammanhang är inget mindre än skamligt. Den dubbla kränkningen det innebär att efter ett sexuellt övergrepp bli ifrågasatt för sitt beteende eller sin klädsel är oacceptabel. Rättsväsendets praxis måste här ändras, med lagstiftning om det ej går på andra sätt.
Ojämställdheten mellan män och kvinnor kvarstår på flera andra områden och drabbar båda könen. Kvinnor har fortfarande en lägre snittlön än män och tar ut en större andel av föräldraförsäkringen. Samtidigt halkar unga män och pojkar efter i skolan och nästan tre gånger så många män som kvinnor begår självmord. Allt detta faller utanför rimlighetens gräns och utgör ett fatalt misslyckande både för civilsamhället och våra offentliga institutioner.
Vi tror det är viktigt att borgerlighetens politiska företrädare börjar prata om normer och jämställdhet, mjuka samhällsfrågor är inget som ska vara förbehållet vänstern.
Vi måste definiera en borgerlig feminism som ser strukturella problem utan att förespråka kvoteringslagstiftning eller tumma på kraven för bevisbördor. Det är ett projekt vi med glädje tar oss an.
Alfred Askeljung
förbundstyrelseledamot Centerstudenter, riksdagskandidat
Isabella Carneström Edman
förbundstyrelseledamot Centerstudenter
UNT 2/8 2013