Låt staten stå för notan

Med krav på privat medfinansiering blir det inget bredband till landsbygden. Staten och kommunen ta hela det finansiella ansvaret, skriver Sverker Sjöqvist.

Uppsala2011-09-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredagen den 2 september meddelade IT- och regionminister Anna-Karin Hatt att regeringen kommer att satsa 165 miljoner årligen under en treårsperiod på bredbandsutbyggnad i områden där det inte är lönsamt för marknadsaktörerna att bygga ut. Idén är att byalag, eller som det står i pressmeddelandet, utvecklingsgrupper skall bygga sitt eget bredband, ett så kallat fibernät. Men det är ett mindre bidrag, inte ett 100 procentigt stöd.

För att få stödet krävs att varje enskild nätägare lägger bidrar med minst 20 000 kronor. Därtill kommer att kommunen måste vara medfinansiär.

När nätet sedan är byggt så är det nätägarna som ansvarar för drift och underhåll av nätet. För ett litet byalag med 20-30 medlemmar måste det ses som omöjligt. En extern nätoperatör måste anlitas, vilket medför en kostnad som det inte går att få något bidrag till. Det är också så att fibernätet måste lämnas öppet, det vill säga vilken nätoperatör som helst ska ha fullt tillträde till nätet.

I slutänden kommer detta att sluta med en katastrof för nätägarna. Det är bara att blicka tillbaka till 1940-talet då byalag byggde sina egna elnät för att säkra eltillgång. Till underhållet saknades dock både pengar och kunskap.

I Finland är synsättet ett helt annat. Där är det riksdag och regering som bestämmer. Där är det lagstadgat att 100 procent av befolkningen ska ha tillgänglighet till ett bredband på minst 100 Mbit senast 2015, vilket nätoperatörerna bara har att anpassa sig till.

Själv är jag medlem i Årböle Byalag i Tierp, där det kommunala intresset att ge landsbygdsbefolkningen ett bredband värt namnet är minst sagt svalt.

Här bestämdes på senaste kommunstyrelsemötet den 6 september att 8,5 redan budgeterade miljoner, delvis avsedda för bredband, skulle överföras till evenemangsanläggningen Tierps Arena.

Om inte stat och kommun är beredda att bestämma villkoren eller skjuta till heltäckande medel för att alla skall få ett bredband värt namnet, kommer landsbygden att hamna utanför. Och ur det kan endast följa avfolkning. Är det så vi vill ha det?

Sverker Sjöqvist
Årböle
UNT 13/9 2011

Läs mer om