”Utbildning ska löna sig”. Detta var en vanlig slogan under valrörelsen. Men ska den det?
Utbildning är givetvis en otroligt viktig del av samhället. Det är genom utbildning som vi får tillgång till den kunskap som tidigare generationer samlat på sig under århundraden, den kunskap som gör att vi idag har det mycket bättre än för 100 år sedan. Utbildning ger individen möjligheter att bryta de förutsättningar hen fötts med, möjligheter att utvecklas som människa, fundera över de intellektuella dilemman som människor haft i hundratals år, eller bryta ny mark som forskare inom ett vetenskapligt område. Det är därför vi har allmän skattefinansierad utbildning i Sverige.
Frågan är dock om det är statens uppgift att se till att all utbildning lönar sig ekonomiskt? Att det ska löna sig att utbilda sig till läkare är givet, för då får man kunskaper som gör att man kan utföra en tjänst som räddar liv vilket samhället tjänar på. Men ska jag tjäna på att utbilda mig till något som endast jag är intresserad av, som endast har ett värde för mig och inte skapar något värde åt andra? Vem ska i så fall betala för det? De skattebetalare som inte har något alls att vinna på min utbildning kanske hellre hade använt sina pengar till annat.
Utbildning är inte bara en investering i sig själv utan även i samhället. På individnivå resulterar en högre utbildning i högre kompetens och mer betalt, och på samhällelig nivå till större utveckling och tillväxt. Det är därför högre utbildning ska skattefinansieras och studenter ha möjlighet till studiemedel.
I dag hindrar dock staten i hög utsträckning utbildning från att löna sig. Genom ett progressivt skattesystem bestraffas utbildning och flit, eftersom höginkomsttagare beskattas mer. Därför vill vi att värnskatten avskaffas. Det skulle innebära väldigt få statsfinansiella förluster, men däremot låta högre utbildning löna sig mer. Högre skatter på höga inkomster leder bara till att höginkomsttagare flyttar till andra länder. Vi bör gå mot ett plattare skattesystem där den som valt att utbilda sig inte ska straffas för detta ekonomiskt. Det är inte fult att tjäna pengar genom att göra något som andra människor sätter värde på.
I den offentliga sektorn är det svårare. Där styr inte alltid samma marknadsmekanismer som gör att utbildning lönar sig i den privata sektorn. Det vore dock rationellt om den som har högre kompetens får högre lön även där. Därför inrättade alliansen karriärtjänster för lärare, vilket vi hoppas att den nya regeringen inte vill ändra på. Därför ville alliansen inrätta karriärtjänster även för förskollärare, sjuksköterskor och barnmorskor. Det är tråkigt att det inte verkar bli så nu.
Statens primära uppgift är inte att se till att utbildning lönar sig, men att avskaffa de hinder som gör att utbildning inte lönar sig. Med en avskaffad värnskatt och ett plattare skattesystem kommer den utbildning som skapar ett värde för andra att löna sig om man låter den göra det.
Hanna Håkanson
Vice ordförande Liberala studenter
Oscar Matti
Liberala studenter Uppsala