Den medicinska expertisen är i dag enig om att antibiotikaresistens är ett större hot mot människors liv och hälsa än pandemier och nya sjukdomar.
I en tid när man därför förväntat sig en uppstramning av regelverket kring antibiotikaanvändning inom animalieproduktionen går regeringen motsatt väg och öppnar för att ännu fler djur får behandlas utan föregående veterinärundersökning. Om regeringens intentioner genomförs inom mjölknäringen kommer merparten av medicineringen inom jordbruket att utföras av djurägare som saknar medicinsk utbildning och därmed kompetens och förståelse för vad de gör.
Jordbruksverket har i efterskott ”lanserat” detta projekt, kallat Vila, villkorad läkemedelsanvändning, som ett led i kampen mot resistenta bakterier! Detta är fullständigt paradoxalt eftersom tillgänglighet ger ökad användning vilket i sin tur ökar risken för uppkomst av resistenta bakterier.
Underligt nog förekommer inte någon påtaglig debatt ens inom veterinärkåren kring detta mycket kontroversiella förslag. En förklaring kan vara att Vila länge hanterades med stor diskretion och redan varit på remissrunda innan det blev allmänt känt. Att de två viktigaste veterinärmedicinska remissinstanserna stödjer genomförandet av förslaget har säkert kuperat debattlusten hos många veterinärer.
Det gynnsamma resistensläge som svenska veterinärer lyckats bevara är något vi ska vara mycket rädda om och inte äventyra genom att göra antibiotika lättillgängligt för djurägare.
Genom att tillstyrka Vila-förslaget gör SVA och SVF tillsammans med regeringen gemensam sak med den lantbrukslobby som hoppas att antibiotika även i framtiden ska vara ett lättåtkomligt ”quick-fix” vid produktions- och hälsostörningar inom animalieproduktionen.
Var finns miljöpartiet i denna ekologiska djurskyddsfråga? OSA!
Örjan Ljungvall
veterinär
UNT 15/6 2011