Alliansens lektorssatsning har nu utvärderats. Efter knappt tre år kan vi konstatera en rad positiva resultat. Elevernas kunskaper har höjts, bland annat genom möjligheten att läsa universitetskurser under gymnasietiden. Lektorernas intellektuella förhållningssätt har gett bättre ämneskunskaper och färdigheter. Därtill har lektorernas kontaktnät bidragit till att vidga elevernas horisonter, vilket inte minst har förstärkt elevernas projektarbeten.
Resultaten är inte särskilt förvånande. Vi känner redan till att lärarnas kunskaper i ämnet utgör en av de viktigaste framgångsfaktorerna i skolan.
Med fler disputerade gymnasielärare höjs också förväntningarna på våra barn och ungdomar, vilket är ytterligare en central framgångsfaktor. Allt detta är känt och det är sannolikt en av de viktigaste orsakerna till att samtliga rektorer i våra kommunala gymnasieskolor tycker att satsningen på fler lektorer är bra.
Lektorssatsningen upplevs även som värdefull av Uppsala universitet. När moderaternas forskningspolitiska råd i Uppsala län besökte rektor och prorektor så hyllades Alliansens reform. Samtidigt hör många ämnesföreträdare av sig regelbundet och hyllar reformen. För några veckor sedan lät exempelvis en professor inom ett naturvetenskapligt ämne oss förstå att lektorerna har inneburit fler nära kontakter mellan universitet och gymnasieskolan, vilket har varit en bärande ambition med vår reform.
Därtill har en rad informella kontakter öppnats upp mellan lektorer och andra ämneslärare, som har förstärkt lärarnas gemensamma kunskapssyn i ämnet. Lektorerna kommer även framöver att arbeta med att sprida rapporter från forskningsfronten till sina kolleger.
Därtill sker en omfattande metodutveckling på våra skolor, som bland annat innefattar framtagande av nytt undervisningsmaterial. Kort sagt, lektorerna skapar ringar på vattnet. Precis som UNT presenterade 7/4, så har Alliansens lektorssatsning varit inriktad på såväl teoretiska som praktiska utbildningar. Det är en viktig ambition. Inrättandet av en lektor i matematik på Ekebyskolan har särskilt bidragit till de senare utbildningarnas kvalitetslyft.
Sannolikt kommer just denna satsning att uppmärksammas nationellt. Få kommuner har hittills lyckats ge svar på de frågor som särskilt intresserar denne lektor: Varför är elever på yrkesutbildningar mindre intresserade av matematik? Vår lektor på Ekeby har nu bidragit till att så inte längre är fallet.
Samtidigt som det finns mycket att glädjas åt, är det viktigt att inte glömma bort de utmaningar som återstår. På en övergripande nivå handlar det om att vi måste se till att alla elever kan använda sig av utbildningsväsendet för att förverkliga sina livsdrömmar. Här återstår fortfarande fler reformer. Införandet av en ny skollag i höst ger exempelvis rektorerna ytterligare verktyg för att leda det pedagogiska reformarbetet.
Grunden läggs emellertid alltid av eleverna själva. Det är enbart genom resultat som en framtida belöning kan realiseras.Därför är det glädjande att kunna konstatera att våra lärare i Uppsala arbetar hårt för att ge alla elever chansen.
Christopher Lagerqvist
kommunfullmäktigeledamot (M)
ordförande för forskningspolitiska rådet
UNT 21/4 2011