I ett liberalt Sverige ska det inte spela någon roll var du bor, varifrån du kommer eller vilken skola du väljer. Alla skolor måste hålla hög kvalitet. Alla elever ska ha en chans att lyckas.
Sedan kommunerna fick ta över ansvaret för skolan på 1990-talet har skolresultaten i Sverige som helhet försämrats drastiskt, lärarnas löner har sjunkit i förhållande till andra yrken och likvärdigheten mellan kommunerna har minskat.
De reformer som Folkpartiet har drivit igenom de senaste åren är nödvändiga för att vända skolans sjunkande resultat. Folkpartiet i Uppsala har tagit sitt ansvar för att skolorna ska nå bättre resultat. 2006 var snittbetyget 209 poäng. Förra årets nior gick ut med ett meritvärde på 221,5. Samtidigt ökade andelen elever som var minst godkända i alla ämnen från 72,4 procent år 2006 till 78,7 procent. Pojkarnas betyg har ökat mer än rikssnittet. Det är bra. Men det räcker inte.Vi i Folkpartiet ger oss inte förrän alla skolor är lika bra och alla elever nått minst godkänt och kan forma sin egen framtid. Vi vet att uteblivna skolframgångar är en så kallad riskfaktor – utan betyg får man varken tillgång till arbetsmarknaden eller vidare studier. Det är ytterligare en anledning till att Folkpartiet vill förstatliga skolan.
Det är nödvändigt att inte lämna resurser, lärarlöner och elevers framtid åt slumpen. Kommunerna i dag prioriterar så olika att elevernas rätt till utbildning blir alltför godtycklig och beroende av vilken kommun man bor i.
Folkpartiet var ett av de partier som röstade emot kommunaliseringen och har drivit frågan om ett återförstatligande i nästan 15 år. Id ag har vi facit, det lokala ledarskapet räcker inte för en nationell likvärdighet i skolan.
Med 290 kommunala huvudmän blir det tydligt att regeringens satsningar och skärpningar i skollagen inte når ut överallt och att god ledning och kompetens inte finns överallt.
Med en statlig huvudman för skolan skulle friskolorna få ett enda system för att fördela resurser att förhålla sig till, i stället för 290 olika kommunala.
Detta är viktigt för att säkerställa mångfalden av skolor, eftersom vi också tycker att det är viktigt med valfrihet. Vi vill ha en likvärdig skola, inte en likriktad.
I en opinionsundersökning som Novus gjorde på uppdrag av TV4 i december 2013 svarade 81 procent av väljarna att de tyckte att staten skulle ha huvudansvaret för skolan. Även Lärarnas riksförbund var starkt emot kommunaliseringen när den infördes och delar Folkpartiets krav om ett förstatligande idag.
Lärarna är, enligt en färsk undersökning, till 80 procent emot att kommunen ska vara huvudman för skolan.
Folkpartiet har också föreslagit att resurser ska fördelas så att de når de elever som har störst behov. Detta struntar många kommuner i. Alla elever är olika och har därför olika behov och förutsättningar i skolan. När kommunerna fördelar resurser till skolor och förskolor måste man beakta detta för att ge alla möjlighet att nå så långt som möjligt. Därför har Folkpartiet föreslagit att detta ska skrivas in i skollagen. Uppsala tar i dag hänsyn till bland annat socioekonomiska faktorer i sin resursfördelning, men Skolverket har i flera rapporter visat att även om det blir vanligare, är det fortfarande alltför få kommuner som tar tillräcklig hänsyn.
Svensk skola brottas i dag med allvarliga problem. Även om skolans resultat under en mycket lång tid har sjunkit, har de under kommunaliseringen sjunkit med ännu högre hastighet.
Vi har gjort mycket i Uppsala, men det finns fortfarande mer att göra. Bristen på likvärdighet i hela landet är stor. Det visar sig i hur mycket man satsar på elever och lärarlöner. Det är en orättvisa som inte är värdig ett kunskapsorienterat land som Sverige.
Ismail Kamil, riksdagsledamot FP
Mohamad Hassan, kommunalråd FP
Anna Manell, kommunalrådskandidat FP