Byggnadsnämnden kommer den 17 november att ta beslut om omfattande byggexploatering av den gröna korridoren kallad Lillskogen, den skogsportal som leder från Bergsbrunna längs Kristinastigen söderut mot Lunsens naturreservat. Denna portal är avsedd för norra Uppsävja samt kommande större bostadsområde mellan Sävja Gård och Sävjaån.
Det handlar om ett enormt markkrävande flerbostadskomplex, Bovieran, ett gated community för seniorer. Konceptet kräver minst 7500 kvadratmeter öppen tomt för enbart 48 lägenheter med femtiotalet bilplatser. Byggnaden, 70 x 70 meter och 13,2 meter hög, innehåller en 1 650 kvadratmeter stor botanisk trädgård - med 3 500 tropiska växter, bland annat 140-åriga palmer från andra sidan jordklotet - i ett kringbyggt växthus. Skötselkostnaderna för detta växthus blir höga.
Man tänker alltså utradera ett i vårt nordiska klimat naturligt och synnerligen vackert levande skogsområde för att ”på låtsas” anlägga en krävande och konstgjord söderhavsmiljö inomhus. Skalan blir som om en jättelik ”finlandsfärja” hade gått på grund där i skogen - helt nära Linnés Sävja!
Uppsalahem planerar att i skogen placera tre flerbostadshus i tre våningsplan samt ytterligare ett flertal kedjehus i två eller tre plan. Tre meter innanför Kristinastigen, vilken behålls som gång- och cykelväg, anläggs en körväg. Anslutningen till Skogsvägen, som är en tungt trafikerad genomfartsled genom Bergsbrunna, kommer att ske i en skymd kurva. Förslaget innebär att man skövlar flera hektar mycket gammal skog, effektivt korkar igen och de facto ”stänger igen dörren” från Skogsvägen in i Lunsen med den nya bebyggelsen i Lillskogens gröna korridor.
Det aktuella området är avsatt som parkmark i gällande översiktsplan och består av barrskogsdominerad häll-moränterräng med inslag av våtmark. Den planerade bebyggelsen kommer att på ett avgörande sätt förändra de hydrologiska förhållandena genom omfattande markjustering och sprängning samt avvattnings- och ledningsarbeten som måste till för att genomföra de planerade byggnationerna.
Området är i dag ett orört grönområde, en grön lunga, en grön korridor och farstu in mot Lunsen. Ett frilufts-, fritids-, motions- och rekreationsområde, flitigt nyttjat av allmänheten, ett område för förskolornas och skolornas undervisning i idrott, natur- och samhällsorientering och så vidare. Områdets orördhet och sammanlänkande läge var i själva verket grunden för dåvarande tekniska beställarnämndens stopp för detaljplanearbetet 1997 avseende elva stycken villatomter i samma område (§ 219, TBN 1359/97). Kommunfullmäktige hade nämligen tidigare stadgat att området mellan Uppsävja och Bergsbrunna skulle bevaras som grönstråk till Lunsen mot Sävja och mot Lunsens naturreservat.
I överenskommelsen mellan kommunen och Femte lokala rådet samt boendeföreningarna om att bygga Uppsävja förskola utan samråd och utställning, lovade kommunen att skogspartiet skulle vara fredat mot alla byggnadsåtgärder. Denna överenskommelse stadfästes genom kommunfullmäktiges beslut. Hur länge håller kommunens löften? Det var samma majoritet då som nu.
Att bostäder behövs i Uppsala råder ingen oenighet om. Att seniorboenden anläggs i staden är mycket angeläget. Emellertid är det viktigt var och hur dessa boenden byggs. Behovet i Bergsbrunna-Vilan av ett seniorboende av den planerade storleken kan dock ifrågasättas. Egentligen är inte behovet större än 20-30 lägenheter och då med ett läge närmare servicefunktioner som livsmedelsbutik, vårdcentral, täta bussförbindelser, framtida spårtrafik och kyrka. Detta indikerar att en optimal placering istället ligger närmare väg 255. Att valet fallit på Lillskogen ska nog dessvärre tillskrivas det faktum att kommunen äger marken och inte på grund av att det är den lämpligaste lokaliseringen av det planerade bygget. Varför Lillskogen med längre till service och buss primärt föreslagits är helt obegripligt!
Det har gjorts gällande att Bovieran-konceptet är det enda alternativet till seniorboende i Bergsbrunna. Påståendet är felaktigt. Vid efterforskningar hos flera stabila lokala byggentreprenörer har svaret blivit att de skulle vara mycket intresserade av att bygga ett mindre seniorboende. Därtill finns också bättre alternativ till placering som tillgodoser såväl natur- och kulturintressen som motstridiga boendeintressen.
Bland annat finns ett konkret markbesparande förslag framtaget, med en alternativ placering på grusplanen mellan Uppsävja skola och Uppsävja förskola, 200 meter längre västerut. Detta förslag skulle även kunna omfatta ytterligare ett större antal hyreslägenheter i flerbostadshus. På köpet får man också väsentligt bättre förutsättningar att ordna en säker trafikföring.
En lokalisering till grusplanen skulle också öppna för en upprustning och utveckling av Uppsävjaskolans skolgård som i dag ger ett i det närmaste sorgligt intryck. Många äldre vill ha än närmre till service och förordar ett seniorboende söder om ICA i Vilan vid väg 255.
De sakliga skälen för bevarande av grön- och rekreationsområden i bostäders närhet för människors hälsa och välbefinnande kan aldrig nog överskattas. Därför finns många ytterst goda skäl mot en exploatering av Lillskogen, men knappast särskilt många goda skäl för.
Marianne Kahn
ordförande Naturskyddsföreningen Uppsala
Per Hulten
vice ordf Naturskyddsföreningen Uppsala, arkitekt SAR
Lars S Björndahl
Nätverket för Lillskogens & Lunsens Bevarande
UNT 11/11 2011