Löfven utan besked

Socialdemokraterna gömmer sig inför valet om ­frågorna om regering, budget och jobb, skriver Kent Persson.

Inga besked. Stefan Löfven förblir tyst om MP:s och V:s inflytande, skriver Kent Persson.

Inga besked. Stefan Löfven förblir tyst om MP:s och V:s inflytande, skriver Kent Persson.

Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT

Uppsala2014-05-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstens val kommer allt närmare. Det är ett viktigt val och väljarna, både här i Uppsala och i resten av landet, har rätt att få svar på hur alternativen i svensk politik ser ut. Det får de inte fullt ut i dag när ­Stefan Löfven gömmer sig bakom icke-svar och myter för att slippa ge besked i avgörande frågor. Det gäller framförallt vilka Socialdemokraterna ska bilda regering med, hur de ska finansiera sin politik och hur många jobb som deras politik beräknas att skapa.

Trots att Stefan Löfven återkommande lovat att ge besked i regeringsfrågan i god tid innan valet saknas fortsatt svar på vad en röst på Socialdemokraterna faktiskt innebär. Så väl Miljöpartiets språkrör som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har annonserat att de räknar med ministerposter, men Stefan Löfven förblir tyst om vilket inflytande de båda partierna skulle få i en socialdemokratiskt ledd regering.

För att slippa svara på regeringsfrågan säger Löfven att han inte tror att väljarna vill ha tydliga alternativ att ta ställning till. I stället ger han svar som att regeringsfrågan inte får bli huvudfråga, det tar vi senare och att man inte utesluter några alternativ.

Stefan Löfven säger också återkommande att väljarna inte vill ha blockpolitik, men faktum är att sammanställningen Svenska valundersökningar visade att andelen väljare som önskar sig en block­överskridande regering endast var 13 procent i valet 2010.

Att det saknas finansiering om cirka 11 miljarder kronor för förslagen i Socialdemokraternas budgetmotion avfärdar de genom icke-svaret att deras budget har fallit och inte gäller längre.

Det är ett svar som används för att slippa besvara frågor om vilka satsningar som får stryka på foten, eller vilka skatter som ska höjas för att täcka hålet, eftersom budget­motionen däremot verkar gälla när nya förslag presenteras. Då an­ges det ofta att det är en del av satsningar i budgetmotionen. När de argumenterar för sin politik anges det att förslaget finns i budget­motionen. Alltså samma budgetmotion som Socialdemokraterna flera gånger har sagt inte gäller längre.

Stefan Löfven svarar mycket sällan på frågan om hur många jobb de olika socialdemokratiska förslagen beräknas skapa. I stället svarar han med att partiet har satt upp ett ambitiöst arbetslöshetsmål.

För att nå Löfvens mål krävs att det skapas omkring 200 000 jobb till år 2020. Enligt Konjunkturinstitutets bedömningar kommer sysselsättningen att öka med 270 000 personer mellan 2013 och 2020 givet att regeringens politik för fler jobb och stabila statsfinanser fortsätter. Samtidigt beräknar Finansdepartementet att S-politiken i stället hotar runt 80 000 jobb. Utifrån detta är Stefan Löfvens arbetslöshetsmål mer av en myt än konkret jobbpolitik.

Alliansen väljer i stället att gemensamt svara på frågor och ge tydliga besked om vad en röst på oss innebär. Därför söker vi återigen väljarnas förtroende tillsammans. Vi lade nyligen vår åttonde gemensamma budget med stora satsningar på bland annat utbildning och infrastruktur. Vi kommer att presentera ett gemensamt och ansvarsfullt finansierat valmanifest inför valet.

Vi är övertygade om att detta är grunden för att fortsatt kunna ta ansvar för ekonomin och en tydlig arbetslinje med en samlad politik för fler jobb.

Kent Persson, partisekreterare (M)

Valet 2014

Läs mer om