Vi tycker att det är glädjande att Benny Lindholm och Johanna Lönn (båda FP) skriver att Folkpartiet också vill se en högre ambitionsnivå inom funktionshinderpolitiken och att de vill driva på den utvecklingen inom alliansen (UNT, 26/5). Miljöpartiet har tillsammans med våra röda samarbetspartier länge påpekat flera av de områden som Lindholm och Lönn nu lyfter fram. Vi hoppas att det kan leda till en politik som bättre stämmer överens med intentionerna i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
De satsningar alliansen gör på nämnden för vuxna med funktionshinder (VFN) i sitt budgetförslag är välbehövliga men långt ifrån tillräckliga. Miljöpartiets förslag innebär satsningar om 22 miljoner mer än alliansens förslag. Det är en förutsättning för att kunna göra välbehövliga satsningar inom nämndens ansvarsområden.
Även Miljöpartiet avsätter 20 miljoner för nya LSS-bostäder. Vi ser det inte som en ”extrasatsning” som det beskrivs i Lindholms och Lönns artikel, utan som en nödvändighet för att tillgodose de kommande årens behov av bostäder. Behovet ligger både i att bygga och investera i nya bostäder och att byta ut en del befintliga till bättre anpassade sådana.
Vi menar att det är viktigt att de bostäderna tas fram med utgångspunkt i Socialstyrelsens allmänna råd vad gäller både antalet bostäder per boendeenhet samt lokalisering av dessa. Alliansen har tagit fram en långsiktig boendeplan som tydligt avviker från Socialstyrelsens råd. Vi hoppas att också FP kommer att arbeta för en ändring av det i alliansen.
Alliansens beslut att införa riktlinjer för biståndsbedömning som en medveten besparingsåtgärd har fått stora negativa konsekvenser för många Uppsalabor.
Det är glädjande att FP också vill se en annan inriktning på den framtida politiken. Det behöver få avtryck i budgeten. Utöver satsningen på bostäder lägger Miljöpartiet ytterligare 15 miljoner för att VFN ska kunna möta ökade volymer och inom bland annat Daglig verksamhet och andra LSS-insatser.
Vi ser också ett behov av en extra satsning för att lösa boendefrågan för personer med samsjuklighet som är en särskilt utsatt grupp på bostadsmarknaden. I det gröna budgetförslaget avsätter Miljöpartiet en miljon för att utreda förutsättningarna för en boendesatsning särskilt för den målgruppen.
Det behövs ytterligare satsningar och vidareutveckling av sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar.
Miljöpartiet vill utveckla möjligheterna till sociala företag och social ekonomi för välfungerande och kvalitativ sysselsättning. För det avsätter vi 3 miljoner i den gröna budgeten. Snarare än generella sysselsättningsåtgärder för alla menar vi att utgångspunkten måste vara sysselsättning som utgår från individens förutsättningar, behov och önskemål. Det utvecklingsarbetet bör ske i nära samverkan med handikappförbund och brukarföreningar för att ta till vara människors kompetens och intressen.
Den ersättning som utgår till personer som arbetar inom Daglig verksamhet, så kallad habiliteringsersättning, har varit i det närmaste oförändrad sedan 2003. En stor del av ersättningen äts upp av kostnader för busskort och andra ökade utgifter i samband med arbetet.
Miljöpartiet vill se en betydande höjning av ersättningen och ha som mål att se över ersättningen kontinuerligt. Det är inte rimligt med en utveckling som står i princip stilla i 8 år.
Miljöpartiet vill liksom Lindholm och Lönn (FP) arbeta för en generös politik som lever upp till intentionerna i LSS. Skillnaden är att vi avsätter medel i vår kommunbudget för att också i praktiken ha förutsättningar att göra det.
Malena Ranch
2e vice ordförande (MP) nämnden för vuxna med funktionshinder
Fredrik Leijerstam
ersättare (MP) nämnden för vuxna med funktionshinder
UNT 27/6 2011