Alliansen genomför nu ett antal reformer för att återupprätta en skola som sätter kunskaper och färdigheter främst. Förra året infördes en ny skollag, en ny gymnasieskola, nya kurs- och läroplaner för grundskolan och ett nytt betygssystem. Redan till hösten sätts betyg från årskurs sex.
Nu, när ramarna för skolan äntligen är på plats, måste vi i Uppsala snabbt ta nästa steg. Vi måste se till att genomföra de förändringar som krävs för att lärare ska kunna arbeta med evidensbaserade undervisningsmetoder. Vi måste också se till att läraryrket är ett stimulerande karriäryrke.
Skolan måste arbeta medvetet med it, både i administrativt och pedagogiskt syfte. Uppsalas skolor ska vara moderna och relevanta arbetsplatser. Inget är viktigare för skolresultaten än kompetenta och inspirerade lärare, som har gedigna ämnesutbildningar och erfarenheter.
Vår politik är utformad för att möta framtidens utmaningar. Moderaterna eftersträvar en skola som genomsyras av höga kunskapsideal och som kännetecknas av trygghet, valfrihet och rättvisa. Vår kunskapsskola stärker eleven och förebygger utanförskap.
Skolan måste också vara relevant. För att läraryrket ska kunna attrahera rätt kompetens måste skolan vara en kreativ och modern arbetsplats.
It spelar en viktig roll i förnyelsen av skolan. Det handlar dels om att utveckla lärare-elev-dialogen, exempelvis med hjälp av webbplattformar och användandet av sociala medier, dels om att effektivisera lärarnas administration. Införandet av surfplattor och nyttjandet av webbplattformar kan exempelvis förstärka utbytet av idéer och erfarenheter mellan lärarna och samtidigt korta ned mötestiden i lärarrummen. På så vis kan mer tid frigöras till undervisningen.
På många skolor är nämnda förändringsprocess redan i full gång, medan andra skolor berättar om fortsatt stora utmaningar. Detta har inte minst framgått vid många av våra besök vid Uppsalas skolor.
Under senare år har allt fler lärare påtalat brister i skolans arbetsmiljö. Många bekymmer handlar om en ökad arbetsbörda som leder till stress, sömnproblem och så vidare. Lärare är bekymrade över en ökad administrativ börda, som tar fokus från skolans kunskapsuppdrag.
Redan nu vill vi utveckla lärarvänliga programvaror och ta fram en kommunal strategi för att minska administrationen hos lärarna. Vi har också påbörjat arbetet med karriärutveckling och karriärtjänster för lärare.
Vi vill även att Uppsala kommun tar ett starkare grepp om fortbildningen av lärarna och rektorerna. Lärarna måste erbjudas fler kontinuerliga fördjupningar i ämnet och fler fortbildningar inom ämnesdidaktik. I detta arbete måste vi nyttja våra gymnasielektorer och Uppsalas två universitet på ett bättre sätt än i dag.
Rektorerna måste få stöd och utbildning i att använda löneinstrumentet fullt ut. Det handlar om att skapa ett tydligt system där den enskilde läraren kan påverka sin egen löneutveckling. Därtill behöver vi stödja rektorernas samtal med varje medarbetare, så att rektorerna vet hur man sätter tydliga och realistiska målsättningar.
Verksamhetens övergripande målsättningar behöver även brytas ned till varje enskild medarbetare, så att han/hon får en god överblick och förståelse för sina egna arbetsuppgifters betydelse för helheten.
Samtliga av dessa förslag syftar till att underlätta elevernas möjligheter till lärande. Det är enbart med kunskaper och färdigheter som våra barn och ungdomar kan förverkliga sina livsdrömmar framöver!
Christopher Lagerqvist
förste vice ordförande (M) styrelsen för vård och bildning
Simone Falk
ledamot (M) styrelsen för vård och bildning
UNT 4/5 2012