Många ja till bostadsförmedling

Uppsalahem, Rikshem, ­Stena och hyresgäströrelsen är några aktörer som välkomnar Socialdemokraternas förslag om en bostadsförmedling i Uppsala. Det blir ordning på köerna och ­behoven syns bättre, skriver Erik Pelling.

Erik Pelling, kommunalråd (S).

Erik Pelling, kommunalråd (S).

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-09-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadsbrist i flera år till. Det var bostadsministerns bistra besked när han besökte Uppsala nyligen. Rimligen innebär det att bostadsfrågan blir en av valets stora frågor nästa år. Det förtjänar den att bli. Få faktorer är så avgörande för jobben, för en fungerande arbetsmarknad och för tillväxten i ekonomin som tillgången på bostäder.

Någon hjälp från statlig nivå är dock inte att hoppas på. Ytterligare en utredning utlovades, men de konkreta satsningarna i ökat byggande saknades i regeringens budget för nästa år. Men det finns saker som kan göras lokalt i Uppsala. Både för att öka byggandet och för att underlätta de bostadssökandes situation.

En åtgärd som visserligen inte löser bostadsbristen, men som gör den något mer hanterlig för den enskilde, ligger sedan snart ett år på kommunfullmäktiges bord. I en motion har Socialdemokraterna föreslagit att Uppsala i likhet med Stockholm, Göteborg och Malmö ska inrätta en bostadsförmedling.

För oss socialdemokrater handlar det inte minst om vilken bild vi vill att Uppsala ska förnippas med. Ska det vara bilden av en stad där man tvingas ställa sig i ett otal olika köer och där det är tillgången på personliga nätverk eller turen att hitta rätt lapp på en anslagstavla som avgör vem som får eller inte får en bostad. Eller ska det vara bilden av en stad som tar ansvar för bostadskrisen och som hjälper den bostadssökande i sin jakt på en bostad?

Sannolikt föredras den senare bilden av de företag som vill rekrytera personal och som är beroende av att bostadsbristen inte uppfattas som ett oöverstigligt hinder för att etablera sig i Uppsala. En orsak till det försämrade företagsklimatet i Uppsala är enligt Svenskt Näringsliv just bristen på bostäder.

Sannolikt är det också den senare bilden som föredras av våra två universitet.

De återkommande rapporterna om studenternas svårigheter att navigera bland de 30-tal olika aktörer som finns på studentbostadsmarknaden eller bland den uppsjö andrahandskontrakt som erbjuds stärker inte universitetens varumärken.

Nästan en femtedel av studenterna vid Uppsala universitet säger i en undersökning gjord av studentkåren att bostadssituationen påverkar deras studier negativt.

Att bostadsaktörerna sluter upp bakom förslaget om en bostadsförmedling visar att det är många som värdesätter ordning och reda på Uppsalas bostadsmarknad. Fastighetsägarnas deltagande och positiva inställning är avgörande för om en bostadsförmedling ska kunna leda till en bättre bostadsmarknad i Uppsalaregionen.

Bland remissvaren återfinns bland annat Uppsalas tre största hyresvärdar Uppsalahem AB, Rikshem AB och Stena AB. De välkomnar alla tre en bostadsförmedling i Uppsala. De tror att det kommer att ge en effektivare och smidigare uthyrningsprocess vilket är bra både för bostadsföretagen och för de bostadssökande.

Även hyresgäströrelsen genom Hyresgästföreningen i Uppsala samt Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS) är positiva. En bostadsförmedling dit alla hyresvärdar lockas att anmäla lediga lägenheter för förmedling till bostadssökande är ett enkelt sätt att öka tryggheten och transparensen på en bostadsmarknad som för många är osäker och svårgenomtränglig. Kombinerat med en ökad produktionstakt ökar det möjligheterna att hitta en bra och trygg bostad.

Uppsala studentkår lyfter fram en annan fördel med en bostadsförmedling. Att såväl kommunen som bostadsbolagen får ett bättre grepp om hur bostadsbehoven faktiskt ser ut.

De missade chanser i form av uteblivna arbetstillfällen och frysta investeringar som följer av det faktum att det i Sverige just nu bara byggs hälften av vad som behöver byggas borde göra den ansvariga ministern kallsvettig.

Men när bostadsministern besökte Uppsala för att presentera den borgerliga regeringens åttonde statsbudget fick vi bara veta att han ”tror” att det kommer att bli bättre, även om det kommer att ta ett antal år. Bättre än så kan inte regeringens oförmåga eller ovilja att samla sig till en aktiv bostadspolitik sammanfattas.

Det gör Uppsalas bostadskris liksom den bostadsbrist som råder i majoriteten av Sveriges kommuner till en av valets stora frågor nästa år. Men en del saker borde vi kunna reda ut innan dess. Dit hör förslaget om en bostadsförmedling. Bostadsföretagen vill ha en bostadsförmedling, hyresgäströrelsen och studenterna likaså. Men vad vill egentligen Uppsalas moderatledda kommunledning?

Erik Pelling
kommunalråd (S)
UNT 27/9 2013

Läs mer om