Marina reservat hotas

Länsstyrelsen i Uppsala skyddar inte sina havsreservat från skadligt fiske. I stället pågår ett helt oreglerat fiske med metoder som är mycket skadliga för havsbottnen. Vad tänker landshövdingen göra åt detta? frågar Jan Isakson.

Fiske hotar marina reservat i Uppland.

Fiske hotar marina reservat i Uppland.

Foto: Linn Kierkegaard

Uppsala2012-04-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av de största hoten mot havens miljö är yrkesfisket. 70 procent av Europas fiskebestånd är överfiskade. Situationen orsakas av EU:s fiskeripolitik som skapat en 2-3 gånger för stor fiskeflotta. Detta leder till ett överfiske som rubbar balansen i havens ekosystem när viktiga arter nästan helt försvinner.

Grundproblemet är att för många och för stora fiskefartyg slåss om för få fiskar i EU:s vatten. Och flottan fiskar överallt. Fiskeredskap, såsom bottentrålar, skadar känsliga bottenmiljöer och arter - även inne i “skyddade” havsreservat.

För att skydda Sveriges hav har det bildats 274 marina Natura 2000-områden där miljön måste skyddas enligt lag. Cirka fem procent av Sveriges hav omfattas av ett sådant skydd. Det innebär bland annat att de som vill fiska måste bevisa att det fiske de vill genomföra inte skadar de djur eller den miljö som området ska skydda.

Om fiskare inte kan visa att deras fiske är ofarligt för miljön ska de inte få tillstånd att fiska där. Regeringen har flera gånger slagit fast att det är dessa krav lagen ställer.

När Greenpeace undersökte hur Sveriges havsreservat skyddas svarade Uppsalas länsstyrelse, som har ansvaret över tillsynen av dessa reservat följande: ”Vi har överhuvud taget inte tagit ställning till om det borde tillståndsprövas. Vi har inte fått in några tillståndsansökningar.”

Samtidigt svarade länsstyrelsen att det förekommer yrkesfiske, till och med bottentrålning, i länets reservat. Eftersom detta fiske inte miljöprövats vet vi inte heller hur det påverkar de arter och livsmiljöer som avses skyddas inom området, men bottentrålning är aldrig bra för miljön.

Tyvärr är Uppsala i gott sällskap. Vår granskning Fult fiske – hur oreglerat fiske tillåts skövla Sveriges skyddade havsområden visar att inte ett enda län i Sverige skyddar haven som lagen kräver. I stället pågår det helt oreglerat fiske, i flera fall även med bottentrål i reservaten, bland annat i Uppsala.

Det är regeringens och miljöminister Lena Eks (C) ansvar att se till att länsstyrelserna gör det lagen kräver för att skydda haven. Senast i december 2011 sa Lena Ek följande: ”Om nya uppgifter visar att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt, vill jag försäkra att regeringen har för avsikt att åtgärda dessa.”

Sedan Lena Ek tagit del av Greenpeace granskning har regeringen inlett en egen undersökning. Miljödepartementet ska kontakta landshövdingarna i Sveriges kustlän för att ”be om redovisning när det gäller hur länsstyrelserna informerar kring tillståndsgivningen för bottentrålning i Natura 2000-områden, hur många tillstånd som är sökta och beviljade samt hur tillsynen sker i dessa viktiga områden”.

Regeringen kommer naturligtvis få samma svar som Greenpeace - länsstyrelserna sköter inte tillsynen av fisket i marina Natura 2000-områden på det sätt som miljölagstiftningen kräver.

Vad säger landshövding Peter Egardt, som är chef för Uppsalas länsstyrelse, om att det förekommer helt oreglerat fiske, som varken har miljöprövats eller har tillstånd, i Uppsalas havsreservat?

Och när tänker landshövdingen se till att Uppsala börjar följa lagen och stänger dessa områden för allt fiske som saknar tillstånd?

Jan Isakson

havsmiljöansvarig Greenpeace

UNT 28/4 2012

Läs mer om