REPLIK. Förespråkarna för tropikboendet Bovieran, Intresseföreningen Johansbo, efterlyser saklighet, men ger sig själv hän till känsloargument (UNT 24/11)
Hela Sävjaplaneringen utgick från att varje bostadsområde ska ha bred grönpassage till Lunsen. Aktuell grönkorridor avsåg att ge boende i norra Uppsävja fri passage ut i Lunsen. Sävja-planläggningen var framsynt. Typiskt var att den skedde i dialog med de boende.
Än större behov av Lillskogen följer med det stora bostadsområde som planeras mellan Sävjaån och Sävja Gård. Området begränsas av järnvägen, Sävjaån och väg 255. Endast genom grönkorridoren kan dessa boende vandra ut i skogen. Ur stadsplaneringssynvinkel är det olyckligt att förstöra det sista nära naturområdet som leder in i Lunsen. Naturskyddsföreningen har därför föreslagit att seniorboendet flyttas 200 meter västerut.
Liv Hahne, ordförande i byggnadsnämnden, påpekade (UNT 22/11) att ”Korridoren kommer att bli så pass bred att det blir fullt möjligt att ta sig runt ner till Lunsen”. Det är obegripligt. Ett sådant påstående kan ju avse all bebyggelse. Här gäller det att ge människor nära naturupplevelse utan att de ska behöva ta bil. Kommunfullmäktige har uppenbarligen förstått detta och lagt ut området som parkmark i den fördjupade översiktsplanen. Kan byggnadsnämnden upphäva ett sådant beslut?
Från att i många årtionden ha varit värnare av naturområdet Lillskogen har flera av växthusboendets förespråkare på ålderns höst bytt sida. Ett skäl till detta kan vara förväntan om snar inflyttning i vald Bovieran-lägenhet.
Att 2011 – när vi förfasar oss över misslyckanden med klimatavtal och liknande – exploatera ett värdefullt rekreationsområde med diskutabla flerbostadskomplex, är dumt och brister i miljöhänsyn. Skövling av svensk flora och fauna till förmån för inbyggt privat botaniskt trädgårdsboende med boulebana och hittransporterade växter och fiskar från andra sidan jordklotet, är befängt.
Att seniorboenden behövs är ostridigt. Men bygg rätt hus på rätt plats, inte mark- och energikrävande artificiella söderhavskolosser i nordisk natur!
Lars S Björndahl
Nätverket för Lillskogens & Lunsens Bevarande
UNT 3/12 2011