(M)åttligt engagemang för kvinnofrid

Vi delar Moderaternas ståndpunkt om kvinnofrid som en högprioriterad fråga. Skillnaden är att vi också vill handla därefter, skriver Eva Christiernin (S).

Eva Christiernin (S).

Eva Christiernin (S).

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2014-03-24 11:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stig Rådahl (M) är snabb att beskriva alliansens förträfflighet kring ”stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor”. Tyvärr stannar alliansens syn på kvinnofrid här. Vi ska plåstra om och skydda. Vi ska behandla våldsutövarna efter att de första slagen är utdelade. När ska moderaterna inse att det krävs mer än så?

Vi socialdemokrater välkomnar resurscentret Nexus, en verksamhet som samlar de olika insatser ett brottsoffer kan vara i behov av. Det är även positivt att Rådahl under senare tid kommit till insikten om att de män som slår ska ges behandling. Så har det inte alltid varit. Under våren 2012 röstade den samlade alliansen ner ett förslag från oppositionen om ett samverkansavtal med Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala (MVU). I dag saknas det avtal Rådahl hävdar att Nämnden för hälsa och omsorg har med MVU. Det föreningsbidrag som utdelas täcker inte ens lokalkostnaderna för organisationen som är i nationell framkant kring professionell behandling av våldsutövare.

Socialdemokraternas syn är att våldsproblematiken är en helhet. Detta innebär att vi också måste våga arbeta förebyggande. Vi är alla medarbetare, grannar och medmänniskor till såväl våldsutsatta som våldsutövare. Vi ser alla kommunens delar som möjligheter: Kan kommunens chefer vara i behov av kompetensutveckling för att lättare upptäcka brottsoffer eller våldsutövare bland medarbetarna? Kanske. Kan ett aktivt arbete för jämställdhet i skolan vara en förebyggande faktor? Vi tror det. Kan Uppsalahem arbeta med kontinuerlig information till de boende kring vart de kan vända sig om de själva eller en granne utsätts för våld? Säkert! Utifrån detta perspektiv har vi tillsammans med Miljöpartiet skrivit en motion till kommunfullmäktige om ett kvinnofridsprogram med ett heltäckande perspektiv. Detta förslag har Rådahl avslagit då Nämnden för hälsa och omsorg svarade på en remiss kring motionen. Argumentationen är att detta arbete ska reduceras till de sociala nämnderna.

Det är glädjande att Rådahl beskriver att alliansen prioriterar detta område högt. Många ideella organisationer i Uppsala har tyvärr upplevt något annat, exempelvis när regeringens kvinnofridssatsning ledde till att resurser minskade. Stig Rådahl (M) är snabb att beskriva alliansens förträfflighet kring ”stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor”. Tyvärr stannar alliansens syn på kvinnofrid här. Vi ska plåstra om och skydda. Vi ska behandla våldsutövarna efter att de första slagen är utdelade. När ska moderaterna inse att det krävs mer än så?

Vi delar moderaternas ståndpunkt om kvinnofrid som högprioriterat. Skillnaden är att vi också vill agera därefter.

Eva Christiernin, ledamot (S) i Nämnden för hälsa och omsorg

Läs mer om