Meningslöst bråka om paragrafer

Om landshövdingen verkligen bryr sig om kustmiljön, varför ägnar han sig då åt att bråka om paragrafer? frågar sig Jan Isakson i en replikt till Peter Egardt.

Uppsala2012-05-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, har replikerat (UNT 5/5) på min debattartikel (UNT 28/4) där jag kritiserar Uppsalas länsstyrelse för att inte skydda länets havsreservat från miljöskadligt fiske.

Det är bra att Peter Egardt tycker att havsskydd är angelägen fråga, men det är synd att han väljer att fokusera på vilka paragrafer han vill använda för att stoppa destruktivt fiske. För medan myndigheter och departement käbblar om vilka paragrafer som ska användas för att skydda haven fortsätter många av Sveriges finaste havsmiljöer att skövlas, även de som på papperet ska vara skyddade.

Hela syftet med marina Natura 2000-områden är att de ska skydda de arter och livsmiljöer som finns där. Det är länsstyrelsens ansvar att säkerställa att miljöskyddet inom dessa områden fungerar, men i Uppsala – precis som i övriga svenska kustlän – misslyckas länsstyrelserna med detta uppdrag.

Skenande överfiske, övergödning, klimatförändringar och annan mänsklig påverkan har skapat en oerhört allvarlig situation. Ska vi vända den trenden och återställa våra fiskbestånd bör vi enligt forskningen skydda cirka 40 procent av våra hav från all utvinning av naturresurser, inklusive fiske. Att vi i Sverige då inte ens lyckas upprätta ett fullgott skydd för de cirka fem procent av svenska vatten som vi avsatt som skyddade havsreservat är oacceptabelt.

Regeringen och miljöminister Lena Ek (C) har varit tydliga med att miljöprövning ska gälla även för fisket i Sveriges marina Natura 2000-områden. Anledningen är enkel: även regeringen kan se att dagens skydd inte räcker för att stoppa det destruktiva fisket.

Men havsmiljön och alla de svenskar som ser hur våra hav sakta dör bryr sig inte om fisket som hotar miljön i skyddade havsreservat stoppas genom den ena eller andra lagen. Det viktiga är att skadligt fiske faktiskt upphör. Det är länsstyrelsens uppgift.

Vårt budskap till landshövdingen är enkelt: sluta käbbla om vilka paragrafer som ska användas och se i stället till att stoppa destruktivt fiske.

Jan Isakson

havsmiljöansvarig Greenpeace

UNT 13/5 2012

Läs mer om