Min artikel på UNT Debatt (29/10 -13) om romer och tvångssteriliseringar har föranlett kommentarer. Med stöd i de studier som forskare gjort av ett representativt urval av ansökningarna om steriliseringar, konstaterade den statliga steriliseringsutredningen(2000) att man inte fann något mönster för etniska minoriteter som till exempel romer och samer. Man kunde inte se att gruppen romer utsatts för tvångssteriliseringar. Däremot kunde det finnas en överrepresentation för vad som kallades "tattare" men bedömningen var osäker på grund av det statistiska underlaget.
Mitt syfte med artikeln var att säga att integrationsminister Erik Ullenhag (FP) inte haft något stöd i tidigare forskning när han gett uttryck för motsatta påståenden om romer.
Idéhistorikern Maria Björkman (UNT 5/11 -13) menar att romer kan dölja sig i gruppen med ”asocialt levnadssätt” som utsattes för steriliseringar. Om det är så vet vi inte. Hon efterlyser mer forskning. Det är bara att instämma. Om regeringen i sin kommande vitbok kan klargöra det genom nya studier av ett representativt urval av materialet är det välkommet.
Historikern Jan Selling anklagar mig för ”förnekande av antiziganistiska övergrepp”. Det visar att det inte går att föra en saklig debatt i frågan. Påståendet är absurt. Jag inledde min artikel med att erinra om fördomar, diskriminering, förföljelser och nazisternas folkmord på de europeiska romerna.
Han anför ett fall med en rom som hotades med tvångssterilisering, men vet inte om det är ett enstaka fall.
Selling påstår att det är fel att det rådde partipolitisk enighet om införande av steriliseringslagarna. Men så var det – se historikern Mattias Tydéns insiktsfulla studie. Jag tvingas citera hans summering av den ingående partipolitiska genomgången: “Vi har konstaterat en konsensus om riksdagsbesluten att införa och sedermera avskaffa steriliseringslagarna.”
Däremot förekom det enstaka kritiska röster mot inslag i politiken.
Gunnar Carlsson
f d nyhetschef, kulturskribent
6/11 2013