Miljögifterna måste bort

Många kommuner arbetar aktivt för att minska miljögifter i barns närhet. Så inte Uppsala. Miljögifter nämns inte ens i hållbarhetspolicyn, skriver Maria Gardfjell.

Giftfri lek? Barn måste skyddas extra mot miljögifter.

Giftfri lek? Barn måste skyddas extra mot miljögifter.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Uppsala2012-01-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla föräldrar i Uppsala som lämnar sina barn på förskolan vet vilket förtroende som krävs för att lämna över barnens säkerhet, hälsa och utveckling i någon annans händer. Föräldrar vill vara trygga med att barnen mår bra och har roligt. En viktig, men ofta förbisedd, aspekt är förekomsten av giftiga kemikalier. Det viktigt att förskolan är ”giftfri”.

De senaste 50 åren har världens kemikalieproduktion ökat från sju miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Enligt EU:s sammanställning används i dag över 100 000 kemiska ämnen, varav många är skadliga. De finns i allt som omger oss, exempelvis i kläder, mat, leksaker, hygienprodukter och byggmaterial.

Världsnaturfonden har låtit analysera blod från tre generationer. Resultatet visar att barnens blod innehåller högre halter av vissa kemiska ämnen jämfört med äldre generationer.

Barn är särskilt utsatta och känsliga för skadliga kemikalier. Deras biologiska utveckling, fysiska aktiviteter och beteende ger upphov till ökad exponering. Barn dricker mer vatten, äter mer mat och andas mer luft per kilogram kroppsvikt än vuxna. De biter och suger på saker, utforskar sin omvärld och vistas nära golvet där kemikalier samlas. Upprepad exponering under de första levnadsåren riskerar att skada nervsystemet, reproduktionssystemet, hormonsystemet och immunsystemet.

Därför krävs försiktighet, en ökad medvetenhet och ett breddat hälsotänkande, särskilt för de miljöer som barn vistas i regelbundet. Det kräver att vi politiker agerar – att vi lever upp till det förtroende som föräldrar ger oss dagligen.

Göteborgs stad och andra kommuner har gått före. De har satt upp målet att miljögifter i barnens vardag ska minska. En viktig del i detta arbete är miljödiplomering av förskolor. Arbetet innefattar bland annat att endast miljömärkta hygienprodukter ska användas, att kemikalierna i förskolemiljön kartläggs, att de saker som medför risk fasas ut, samt en högre andel ekologiska produkter i maten och att den tillagas lokalt. Skolgårdarna ska ha mer grönt än asfalt och uppmuntra till lek utomhus. 2010 var nästan var tionde förskola i Göteborg miljödiplomerad och trenden för de kommande åren är fortsatt positiv.

För att kunna uppnå målet att vardagen för barnen ska innebära färre kemiska risker måste kommunen ha tydliga och högst ställda krav på hur förskolor, lekplatser och idrottsanläggningar byggs och renoveras. Som stor inköpare har Uppsala kommun makten att genom grön upphandling kräva att produkter ska vara fria från ämnen som inte är godkända enligt hårda miljö- och hälsokrav. Endast produkter som är bevisat säkra ska användas – barnperspektivet och försiktighetsprincipen måste gälla.

När arbetet är i gång ska information om vilka förskolor som är miljödiplomerade in i stadens information till föräldrar. Samtidigt ska staden vidareutveckla informationen till föräldrar och förskolepersonal. Därmed underlättas medvetna val och minskade hälsorisker, både hemma och i förskolan.

I Uppsala kommun finns inget mål om att vi ska ge barnen en ”giftfri vardag”. I Uppsala nämns inte ens miljögifter i hållbarhetspolicyn.

Inom förvaltningen vård och bildning i Uppsala kommun finns ett miljöledningssystem som gäller för samtliga affärsområden. Man använder sig av ”Inriktning för miljöarbetet” som utgår från den tidigare Miljöpolicyn för Uppsala kommun, som alltså inte längre gäller. Men kemikalieanvändningen är inte specificerad i den.

I miljöledningssystemet sägs att alla arbetsplatser ska ha god kontroll över lokalernas och verksamhetens påverkan på människors hälsa och miljö, väl fungerande avfallshantering, ett arbete för energieffektivisering och en säker kemikaliehantering där det ska finnas kemikalieförteckning och nödvändiga säkerhetsdatablad. Inga krav ställs utöver lagstadgade krav i Miljöbalken och Arbetsmiljölagen.

Utan konkreta miljökrav, med en slopad miljöpolicy som underlag finns det faktiskt ingen chans att tjänstemännen på Vård & bildning samt förskolorna i Uppsala jobbar tillräckligt aktivt med att minska riskerna med farliga kemikalier för barnen.

Barn har rätt till en giftfri vardag och Uppsala kommun måste ha ett skarpt miljöprogram för att åstadkomma det.

Maria Gardfjell

kommunalråd (MP)

UNT 27/1 2012

Läs mer om