I Holland, Polen och Tjeckien höjs röster för att dra sig ur integrationen av den europeiska elmarknaden påtalad av EU. Länderna vill förhindra att subventionerad tysk vindkraftsel dumpas på inhemsk marknad. Vare gång det blåser mycket störtdyker det tyska exportpriset, vilket tidvis tvingar tyska priset under noll för att elöverskotten skall gå åt. En annan nackdel är nätstörningar och svårigheter att reglera ned den inhemska produktionen för att kunna ta hand om de tyska intermittenta elöverskotten.
Tyska producenter lider inte av detta eftersom vindkraftselen är starkt subventionerad med 40 öre/KWh ( jfr. Svensk subvention 18 öre/KWh ). Den subventionerade elen orsakar stora störningar hos grannländer. Traditionella elproducenter som räknar med stabila priser på baskraft från kol och gaskraft får sina kalkyler förstörda av det elöverskott som den subventionerade tyska elen ger.
Nedläggningar kan komma i fråga. Javisst det är ju detta som är avsikten med sol– och vindkraft att slå ut fossilkraften, men vad händer när solen gått i moln och det inte blåser? Reglerkraften måste finnas kvar i full skala, dess överlevnad kommer att kräva ekonomiskt stöd. Subventioner till både förnybar och traditionell el i viloläge innebär höga elkostnader.
Vattenfalls beslut att avsluta vinkraftsatsningen och nedskrivning av värdet på gasverket Nuon i Holland skall ses i ljuset av denna problematik.
I klimathänseende har Sverige redan nu i förtid uppfyllt EU- direktiv om fyrtionio procent förnyelsebart inom den totala energikonsumtionen till år 2020. Oavsett detta eftersträvar EU minskning av fossilanvändningen på kontinenten och förordar vindkraft. Det stora problemet är bristen på reglerkraft som fordras när det inte blåser. EU räknar med att någon förbättring kan åstadkommas med utjämning, att områden inom unionen där det blåser mycket kan exportera vind- el till områden där det just då blåser mindre. Det är med denna teori EU vill påverka Sverige till fortsatt satsning på opålitlig vindkraft.
I högsta grad en obeprövad skrivbordsprodukt. Dessutom kan konstateras att alla runt Sverige kringliggande länder har långa blåsiga kuststräckor och om intresse finns för vindkraft är inhemsk lokal vindkraft att föredra. Närproducerad el ger låga energibortfall i form av låga nätförluster.
Svenska Kraftnät påvisar, att endast sex procent av installerad vindkraftseffekt kan tillgodoräknas i en utsatt situation. Detta innebär, att för en mycket kall vinterperiod med tillhörande snål vind fordras det, för att ersätta kärnkraften i Sverige, femtiotusen vindkraftverk (vardera 3MW totalhöjd 200m), samtidigt som vattenkraft och kraftvärme utnyttjas till fullo. Proportionerna måste lyftas och gärna kommenteras av MP.
Vindkraften raserar natur, förorsakar höga samhällskostader och efter Vattenfalls’ framlagda dilemma är det dags för beslutsfattare att ompröva vindkraftsatsningen och gentemot EU försvara svensk traditionell produktmix som är överlägsen, ger elöverskotts och är klimatneutral.
Tord Wiklund
Före detta anläggningsingenjör el