Alliansen har i dagarna beslutat att höja vistelsetiden i förskolan från 20 till 30 timmar i veckan, för alla barn till arbetslösa och föräldralediga. Vi i Barnfokus ser positivt på utvecklingen men oroar oss för de negativa följder en sådan förändring kan innebära, särskilt med fokus på redan stora barngrupper. Det är positivt att man ser förskolan som en plats med ett värdefullt pedagogiskt innehåll, där barnen kan känna trygghet och ha vänner. En förskola med hög kvalitet kan, bland annat, ge barn likvärdiga förutsättningar för en framtida lyckad skolgång.
En viktig del i alla beslut som tas kring förskolan är att beslutsfattare i första hand har barnet i fokus. Om beslutsfattare enbart utgår från föräldrars behov finns en risk att vi går tillbaka till gamla tiders ideal, som handlade mer om barnpassning än om värdefullt pedagogiskt arbete. Men, att utöka vistelsetiden för barn till arbetslösa och föräldralediga kan också leda till oroväckande stora barngrupper, barngrupper som idag på många håll redan är för stora!
Alliansen vill minska antalet barn med ett barn per grupp och skall avsätta 20 miljoner kronor för detta. Barnfokus befarar, för det första, att 20 miljoner kronor är för lite pengar och menar för det andra att det inte räcker att minska antalet barn i gruppen med endast ett barn! Ebba Busch Thor menar att “det är en tragisk syn” att barnen inte kan vara hemma med sina föräldrar och kompisar. Busch förutsätter då att alla barn har det bra hemma, vilket inte alla har. En del barn har det väldigt illa ställt hemma, exempelvis de som lever med tung social problematik. För dem kan förskolan betyda den enda trygga punkten. Det förutsätter dock att förskolan har de resurser den behöver.
Med det sagt så utgår inte vi i Barnfokus från att förskolan är den enda plats där barn kan utvecklas – självklart utvecklas barnet i hemmet med sina föräldrar, samt med sina vänner och sina syskon. Om man nu inte vill ha barnen 30 timmar på förskolan så behöver man inte det, här har föräldrar ett val. Detta val skall först och främst utgå från barnet och den enskilda familjen: Har barnet behov av att vara på förskolan så ska barnet ges den möjligheten, även om familjen bestämmer sig för att skaffa ett syskon eller om någon blir arbetslös.
Men, för att kunna uppfylla kraven på en förskola med hög kvalitet, trygghet, god arbetsmiljö för både barn och personal, samt en trygg anknytning för de allra minsta, så måste barngruppsstorlekarna minska med mer än ett barn per grupp, som alliansen föreslår. Det måste helt enkelt in mer pengar för att kunna genomföra detta, och det nu. Vi kan inte vänta och se hur det går med det experiment som idag pågår på flertalet förskolor. Kommunen fick vid Skolinspektionens tillsyn (2014, s. 7) i höstas kritik bland annat gällande barngruppernas storlek och är ålagda att: "Se till att huvudmannen och förskolecheferna följer upp och utvärderar barngruppernas sammansättning och storlek så att omsorgen och det pedagogiska uppdraget kan tillgodoses."
Detta för oss till en sista och avslutande fråga: Har kommunen gjort en konsekvensanalys vad gäller utökad vistelsetid för barn till arbetslösa och föräldralediga? I september är det val, vilka förutsättningar kommer politikerna att kunna ge pedagoger och barn för att kunna skapa en god och trygg arbetsmiljö i förskolan?
Vi hoppas att politikerna just nu jobbar febrilt med att räkna ut och fundera kring hur de redan stora barngrupperna kan minskas och att en konsekvensanalys presenteras.
Meta Dest
Åsa Hammarborg Söder
Barnfokus i Uppsala