Moderaternas vårdpolitik är oansvarig

Moderaternas ingång i arbetet med direktivet om patientrörlighet var en annan än vår. De ville framförallt skapa regler som stärkte de privata vårdbolagens rätt att etablera sig i andra länder. Det visar tydligt på hur vår och deras syn på patienters rättigheter och sjukvård skiljer sig åt, skriver Marita Ulvskog, Åsa Westlund och Börje Wennberg.

Marita Ulvskog (S), ledamot i Europaparlamentet, är en av artikelns författare.

Marita Ulvskog (S), ledamot i Europaparlamentet, är en av artikelns författare.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Uppsala2013-10-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sommaren har vårdkatastroferna avlöst varandra. Förlossningsvården går på knäna, gamla människor ligger i akutmottagningarnas korridorer dygn efter dygn, belastningen är mycket hög på vårdavdelningar och ambulanssjukvård.

Under sommaren har ett läkarupprop samlat protester från hela landet. Uppsala har landets längsta vårdköer, är det enda landstinget som inte får någon del av kömiljarden och vårdgarantin är långt ifrån uppfylld.

Om detta står dock icke ett ord i den artikel som Christofer Fjellner (M) och Uppsalas landstingsråd Erik Weiman (M) publicerat i UNT.

I stället flyr de till EU:s direktiv om patientrörlighet.

Det här är ett direktiv som ska ge större trygghet för den som söker sjukvård i ett annat EU-land. Det möjliggör bland annat att man som konsument inte ska behöva ligga ute med stora summor för vård i ett annat EU-land utan istället kan få en betalningsgaranti med exakt belopp.

Det är ett direktiv som vi socialdemokrater var med och utformade och som vi röstade ja till i januari 2011. Det är ett bra direktiv som motverkar att bara människor med mycket pengar vågar söka vård utomlands.

Moderaternas ingång i arbetet med detta direktiv var dock en annan än vår. De ville framförallt skapa regler som stärkte de privata vårdbolagens rätt att etablera sig i andra länder.

Det visar tydligt på hur vår och deras syn på patienters rättigheter och sjukvård skiljer sig åt.

Det viktigaste för oss socialdemokrater är förstås också att de verkligt stora satsningarna på högkvalitativ sjukvård sker i Sverige. De allra flesta av oss vill ju få den vård vi behöver på ett sjukhus så nära som möjligt till bostad och anhöriga. Därför är det så viktigt att vårdköer inte blir för långa och att bra vård finns på nära håll.

I stället för att på allvar satsa på vården prioriterar dock den moderatledda regeringen ytterligare skattesänkningar. Det är beklämmande. Vi vill att den som är sjuk ska ha rätt till den vård som behövs. Med det budgetalternativ som socialdemokraterna presenterade häromdagen skulle exempelvis landstinget i Uppsala fått 72 nya miljoner per år till just detta.

Så länge Christofer Fjellner och Erik Weiman får bestämma kommer det dock inte att ske.

Marita Ulvskog
Europaparlamentariker (S)
Åsa Westlund
Europaparlamentariker (S)
Börje Wennberg
landstingsråd (S
UNT 4/10 2013

Läs mer om