Varje dag möter elever kunniga, kompetenta och engagerade lärare. Men tiden räcker inte till. Forskningen är entydig: det är bristen på tid med läraren som gör att så många unga inte får möjlighet att förverkliga sina drömmar och hitta ett jobb.
För att eleverna ska få tid med sina lärare krävs två saker: dels att lärares pappersarbete minskas och dels att vi anställer fler i skolan. Under Alliansens tid i regering har Sverige gått åt andra hållet.
Nio av tio lärare vittnar om att de fått mer pappersarbete under Jan Björklunds tid som utbildningsminister. Samtidigt har tusentals pedagogiska tjänster skurits bort i svensk skola. Med färre personer som ska ägna mer tid åt att fylla i papper, blir det mindre tid över åt eleverna.
Miljöpartiet har redan börjat arbetet med att minska lärarbyråkratin. Till exempel har vi drivit igenom att de VAB-intyg som alliansen införde och som krånglade till det för föräldrar och tog tid från lärare nu är avskaffade. Vi vill också att lärare ska få rätt att ordinera extra stöd till den elev som behöver det – när en lärare ser att en elev behöver extra stöd ska det vara början på en pedagogisk resa för eleven, inte en byråkratisk resa för läraren, som i dag.
Lärarjobbet är inget ensamarbete. Ska lärare få vara lärare, måste det på skolan finnas en bredd av pedagoger och kompetenser.
Fritidspedagoger, skolbibliotekarier, skolsköterska, speciallärare – alla är viktiga för att varje elev, oavsett förutsättningar, ska få en ärlig chans i skolan. Det behövs fler vuxna helt enkelt.
I dag är det svårt att rekrytera lärare. Sedan 2006 har var fjärde lärare lämnat yrket av andra skäl än pension. Platser på lärarutbildningen står tomma och intagningspoängen sjunker. Om vi ska få fler duktiga studenter att välja läraryrket, räcker det inte med karriärmöjligheter, vi måste höja lönerna och statusen för alla lärare.
Miljöpartiets avsätter 3,75 miljarder av statliga medel för att höja lärarnas löner. Det är vår enskilt största och viktigaste skolsatsning. Vi tycker att stat och kommun ska ta ett gemensamt ansvar. Därför har vi också lagt 50 miljoner i Uppsala kommun för samma ändamål. Så nås vårt gemensamma mål om att alla lärare ska få minst 10 000 kr mer i månaden i lön inom åtta år. Helst kortare tid.
När alliansen avskedar en stor mängd gymnasielärare i Uppsala för att ha råd att höja de kvarvarande lärarnas löner, ställer inte Miljöpartiet upp.
För vi vet att vi står inför lärarbrist inom några få år. Det som behövs är ekonomiskt ansvar för skolan, där vi ser till att ha råd med både på fler vuxna och på bättre lärarlöner.
Vi vill se en läsa-skriva-räkna-garanti i de tidiga årskurserna. Alla insatser ska sättas in för att alla elever ska få med sig grunderna i läsningen och matematiken innan fjärde klass. Det gör det lättare för eleven att lära sig andra ämnen. Varje insats vi gör tidigt sparar kostnader längre fram, både samhällsekonomiskt och mänskligt.
Ojämlikheten i skolan måste brytas. Alla elever ska ha rätt att växa och utvecklas, utan att stängas in i förutfattade meningar om hur pojkar och flickor ska vara. Mer resurser ska gå till skolor där man har de tuffaste utmaningarna.
I Uppsala har alliansen kraftigt försämrat resursfördelningsmodellen, vilket lett till att skolor med större utmaningar inte har tillräckligt med resurser.
Vi vill göra tvärtom och se till att kommunen styr pengarna till skolan utifrån var behoven är störst. Mer resurser kommer inte att automatiskt lösa alla skolans problem, det krävs en plan grundad i vad forskningen och erfarenheten visar.
Det som kan lösa skolans problem – som fler anställda, mer tid och särskilda insatser – det kostar pengar. Och det är värt att betala för. Därför är vi i Miljöpartiet beredda att höja skatten något på inkomster över 40 000 för att kunna investera i fler anställda i skolan och höjda lärarlöner. För en person som tjänar 41 000 kr motsvarar det ungefär 30 kronor i månaden.
Ingen elev ska någonsin gå från svensk skola och känna ”jag blev inte sedd i dag”. Ingen lärare ska behöva gå från jobbet och känna att hen inte hann med sitt uppdrag.
Gustav Fridolin
språkrör, riksdagsledamot (MP) och folkhögskollärare
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)