Den kommunala budgeten (IVE) ska justeras eftersom prognosen för skatteintäkterna dramatiskt minskat med 95 miljoner kronor. Den borgerliga majoriteten vill spara en procent rakt över. Därmed står skolan och skulle jag vilja påstå även Folkpartiet, som normalt står upp för skolan och kulturen, som förlorare.
Miljöpartiet säger nej till osthyvelsprincipen när besparingar ska göras. Det är en svag politisk ledning som inte vågar prioritera. I Miljöpartiets förslag värnar vi skolan från nedskärningar och tillför dessutom 20 miljoner kronor till fortbildning och lärarlöner under 2012.
Som politiker måste man lära av tidigare politikers misstag. Var femte lärare försvann från skolan under 1990-talet. Samhällets kostnad per elev i grundskolan sjönk på mellan 1992 och 1995 med över 12 procent.
Flera problem i dagens skola i form av slitna skollokaler, bristande resurser och låga lärarlöner kan härledas tillbaka till de omfattande neddragningarna på 1990-talet.
Undervisningsresursen per elev i Uppsala, 40 200 kronor, ligger under det nationella genomsnittet, 43 700 kronor per elev och år. Miljöpartiet anser att det är hög tid att satsa på skolan, men det viktigaste steget är att skolan slipper stå för notan när kommunen ska spara.
Prislappen för en för en ung person som inte kommer in på arbetsmarknaden är över 11 miljoner kronor. Kostnaderna består i produktionsförluster som uppstår när människor som skulle kunna arbeta helt eller delvis inte tas i anspråk, för insatser i form av prevention, vård eller rehabilitering och kostnaden som uppstår att försörja människor i utanförskap – sjukpenning, socialbidrag med mera.
De som saknar gymnasiekompetens har inte fått en ärlig chans in i vuxenlivet. Det är en tragedi för den som blir arbetslös, men också för samhället. I kommunens årsredovisning för 2010 framgår att tio procent av elever folkbokförda i Uppsala kommun gick ut gymnasiet utan grundläggande behörighet.
När IVE-förslaget presenterades gavs sken av att alliansen gjorde en satsning på grundskolan. 25 miljoner skulle gå till ett uppdrag om arbete med elever med särskilda behov, elevhälsa, antimobbing samt att stärka elevers förmåga att läsa, skriva och räkna. Samtidigt är besparingen på grundskolan 30 miljoner. Mindre pengar och ökade krav är inte en satsning på skolan. De nya uppdragen är trots allt självklara uppdrag för skolan redan i dag. Gymnasiet får en ensidig neddragning i majoritetens budget.
1,8 miljoner till folkbildningen hotas också, då kulturnämnden har på förslag att göra hela sin enprocentiga besparing genom att drastiskt skära ner anslagen till studieförbunden.
Pedagoger och ledare i skolan behöver arbetsro för att klara sitt uppdrag. Därför vill Miljöpartiet skapa en blocköverskridande, bred och långsiktig överenskommelse om skolans utveckling i Uppsala för den kommande tioårsperioden.
Målet är att resultaten i Uppsalas skolor ska vara bland de bästa i landet, att elever som lämnar grundskolan ska ha behörighet till gymnasiet och att alla elever som påbörjar en gymnasieutbildning också ska avsluta en utbildning. Utöver det behövs ett nytt mål om att skapa en modern, internationell atmosfär i våra skolor som gör Uppsala till bästa kommun att utbilda elever med annat modersmål än svenska.
Överenskommelsen bör innehålla:
- en plan för att successivt förbättra lärarnas villkor, löner och karriärutveckling.
- att ha ett tätare samarbete mellan lärarutbildningen på Uppsala universitet och ge alla lärarstudenter trainee-anställning första året efter avslutade studier.
- att skapa ett välutvecklat system för självstyre för kommunala skolorna, där lärare, elever tillsammans med rektor och annan personal på skolan får ökade frihetsgrader
- att säkerställa att forskning ligger till grund för skolans verksamhet
Om skolan drabbas av nya besparingar och lärare förlorar arbetsglädjen, riskerar ungdomarna förlora framtidsmöjligheterna. Därför ska man satsa på skolan. Därför ska man höja lärarlönerna.
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
UNT 12/12 2011