MP inget bra miljöparti

Miljöpartiet vill som alla andra stoppa miljöförstöringen, men metoderna är inte alltid de bästa, skriver Klas  Bergström och Göran Nilsson (båda M).

Uppsala2013-08-26 14:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige och världen står inför stora utmaningar när det gäller miljön och klimathotet i en tid med stora ekonomiska påfrestningar.

Miljöpartiet har under senare år haft stora framgångar i väljaropinionen. Namnet ”Miljöpartiet” för tankarna till ett parti som för en politik som är värnar miljön. Stämmer den bilden överens med verkligheten? Vår bild är att Miljöpartiet har som mål att stoppa miljöförstöringen men metoderna är allt annat än positiva.

De flesta är överens om att kol och olja är negativt för miljön och att klimathotet är det mest överhängande globala miljöproblemet. En annan aspekt är att en del forskare anser att oljan håller på att ta slut och då behöver vi i alla fall hitta alternativa energikällor.

Miljöpartiet har som högsta prioritet att snabbt stänga av kärnkraften. Den goda ambitionen är att omedelbart ersätta den kraftiga energiförlusten med förnyelsebara energikällor. Det är osannolikt att vi tillräckligt fort och till rimlig kostnad kan ersätta kärnkraften på det sättet. Istället är det smutsiga energikällor som kol och olja, med den mycket negativa effekten på klimatet, som kommer att användas.

Kärnkraften är självfallet inte ett förstahandsval, däremot är olja och kol enligt oss ett sistahandsval. Vi måste arbeta långsiktigt och målinriktat med att utveckla alternativa energikällor men vi bör prioritera minskad användning av kol och olja före en avveckling av kärnkraften. Utvecklingen bör även ske på ett sådant sätt att vi inte slår undan benen för svensk ekonomi och sysselsättning.

Miljöpartiet är på nationell nivå ett parti som vill förkorta arbetstiden kraftigt och har egentligen en negativ inställning till ekonomisk tillväxt. Vi vet att arbetskraftsbristen kommer att öka under kommande år när demografin ökar pensionärernas andel av befolkningen.

Kombinationen av dyrare och smutsigare energi, tillsammans med en kraftig minskning av antalet arbetade timmar hos den arbetsföra delen av befolkningen leder till en kraftigt sjunkande bruttonationalprodukt. Det drabbar de offentliga finanserna och invånarnas privatekonomi.

Åsikten att vi ska arbeta mindre och skaffa oss en enklare standard är naturligtvis en värdering som vi måste respektera.

Däremot är det svårt att respektera att Miljöpartiet inte tar hänsyn till hur den förda politiken skulle påverka ekonomin och därmed utrymmet för sin övriga politik. Försämrade offentliga finanser frigör inte mer resurser till skola, vård och omsorg eller pensioner. Detta är utgifter som Miljöpartiet också prioriterar i sin politik. Hur ska Miljöpartiet finansiera en kraftig ökning av lärarlöner och löner till andra grupper om den politik som partiet för i regeringsställning leder till ett minskat utrymme för att finansiera den politiken?

Politiken för ett parti måste hålla ihop. Den bör dessutom hålla ihop inom ett regeringsalternativ. Självklart ska regeringsalternativ redovisas i ett regeringsprogram före och inte efter val.

Om drygt ett år är det val. Det är då dags för Miljöpartiet att, efter att ha existerat i 34 år, faktiskt formulera en politik som håller ihop.

En fråga som väljarna har rätt att få svar på är också vilka delar av Miljöpartiets politik som kommer att få genomslag i en eventuell koalition med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Kombinationen av de tre partiernas politiska prioriteringar kan vara ödestiger för vår miljö, ekonomi och livskvalitet.

Klas Bergström

Ordförande Knivsta Moderater

Göran Nilsson

Vice ordförande

UNT 26/8 2013

Läs mer om