Näst sämst inte bra

Vi vill ha ett landsting som utmärker sig för god kvalitet och hög tillgänglighet, skriver Börje Wennberg, Vivianne Macdisi och Bertil Kinnunen.

Foto: okänd

Uppsala2014-07-13 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Semestertiden är i gång på allvar. Det är en underbar tid på året – om du inte blir sjuk. UNT har rapporterat om att det är ”Svår platsbrist på Ackis”. Och Vårdförbundet gick nyligen ut och varnade: ”Bli inte sjuk i sommar. Underbemanning, stress och brist på kompetens hotar patientsäkerheten.” Varje år är det sommar, och ändå lyckas inte den politiska ledningen ge Akademiska sjukhuset bra förutsättningar att planera därefter.

Under Erik Weimans (M) styre har politiken reducerats till att handla om att kommentera nyheter och rapporter om sjukvården i stället för att förändra och ta tag i de problem som finns. Under hela våren har han och allianskollegorna gjort allt i sin makt för att förneka krisen i sjukvården. I stället är man ganska nöjd med läget som det är.

Vi kommer aldrig, som Moderaterna, kunna vara nöjda med att Uppsala län har gått från att vara sämst på köer till att vara näst sämst eller trea från botten.

Eller att vi går från att inte få ta del av regeringens kömiljard till att bara få några ynka promille. Vi kommer aldrig vara nöjda förrän Uppsala är med och slåss om att vara bäst på de områdena. För är man nöjd med dessa mindre framsteg, har man för låga ambitioner.

Kalla oss gärna tjatiga när vi slår fast att det är kris i sjukvården för att gravida kvinnor skickas till and­ra län, barnmorskor och sjuksköterskor flyr och sjuka inte får vård för att det saknas platser. Men det är den verklighet som vi kommer att jobba stenhårt för att förändra. För vi tror att politiken kan uträtta mer.

Akademiska sjukhusets ledning har visionen att man ska vara det främsta universitetssjukhuset och arbetar intensivt med en värdebaserad vård där patienten är utgångspunkten i allt som görs. Den prioriteringen vill vi socialdemokrater arbeta för. Vi vill sätta kvalitet, kontinuitet, trygghet och en patientcentrerad vård främst. För att det ska vara möjligt behöver politiken se till att förutsättningarna för forskningen och utbildning stärkas eftersom dagens forskning- och utveckling är morgondagens sjukvård. Samarbetet mellan Akademiska sjukhuset, primärvården, Uppsala universitet, kommunerna och Life Science måste intensifieras i ett strukturerat arbete där politiken tar täten för att skapa en plattform för bättre nätverk och dialog mellan olika aktörer.

Ett av de största hoten mot forskning och utveckling är den ideologiskt drivna privatiseringsivern inom specialistvården.

Vi har inga problem med att privata aktörer utför delar av den specialiserade vården, de gjorde de även när vi socialdemokrater ledde landstinget. Elisabethsjukhuset och Medicular är två exempel på företag som under lång tid framgångsrikt samarbetat med landstinget. Men nu vill alliansmajoriteten i vårt landsting släppa kontrollen. Det gör att ekonomin är omöjlig att kontrollera, kostnaderna ökar, och förutsättningarna för forskning och utveckling slås sönder.

Eftersom sjukvården är en kunskapsstyrd organisation krävs att den politiska ledningen ser personalen som en avgörande resurs i förbättringsarbetet av vården. Deras yrkeskunnande, inflytande och delaktighet ska bejakas så att proffsen ska få vara proffs. Därför ser vi en god personalpolitik som lyfter diskussionen om arbetsmiljö och arbetsvillkor som en viktig pusselbit i visionen om en vård i världsklass.

Alliansen har länge slagit sig för bröstet för en arbetsgivarpolitik som inte ger resultat. Vi har under våren och sommaren inlett ett arbete för att ta fram en ny arbets­givarpolitik tillsammans med professionen. Vår nya arbets­givarpolitik ska stimulera till bättre arbetsmiljö, bättre lönestruktur och bättre möjlighet att kombinera både forskning och utbildning med ett jobb i kliniska miljöer.

Det tror vi är en förutsättning för att Uppsala ska kunna attrahera mer personal i framtiden. För det behövs om vi ska kunna säkra bemanningen och korta vårdköerna.

Kortare vårdköer kommer att ligga högt på vår agenda, och vi kommer rikta direkta insatser för att det ska möjliggöras. Vi vill bland annat se över Vårdförbundets förslag om att inrätta en särskild funktion för specialiserade sjuksköterskor, som renodlat kommer bistå vårdcentraler med att ställa rätt diagnoser. Så kan vi utveckla närvården och samtidigt avlasta Akademiska sjukhuset.

Trots att det kommer bli tufft att få ordning i den oreda Moderaterna skapat i sjukvården är vi övertygade om att det är något som vi måste ta tag i. Vi vill sätta Uppsala på kartan som det landsting som utmärker sig för god kvalitet, hög tillgänglighet och god kontinuitet i vården för patienten och där personalen trivs. Det krävs politiskt mod och ledarskap för att bygga vår vision om Kunskapsregionen Uppsala med en vård i världsklass. Men det är en vision värd att slåss för.

Börje Wennberg, landstingsråd i opposition (S)

Vivianne Macdisi, landstingsråd i opposition (S)

Bertil Kinnunen, landstingsråd i opposition (S)

Landstinget

Läs mer om