I en debattartikel i UNT (5/5) påstår Ulla Föhrer och Helena Bross felaktigt att Skolverket har tagit ett beslut om att nationella prov inte får anpassas för elever med funktionsnedsättning. På Skolverkets webbsida och i instruktionerna till proven beskrivs hur genomförandet kan anpassas för elever med funktionsnedsättning.
Exempel på anpassning för proven i årskurs 3 och 6 kan vara förlängd provtid, genomförande i mindre grupp eller att provet delas upp på flera tillfällen. Det framgår också att en elev kan undantas från ett nationellt prov om skolan bedömer att en elev inte kan delta på grund av sin funktionsnedsättning.
Kunskapskraven som finns i kursplanen är desamma för alla elever och alla elever ska ha samma rätt att få utvecklas så långt som möjligt. Utgångspunkten för ett nationellt prov är att pröva elevernas kunskaper i relation till kunskapskraven.
För att läraren ska kunna använda sig av bedömningsanvisningar och de poänggränser som ingår i proven är det viktigt att proven genomförs på ett sådant sätt som beskrivs i instruktionerna. Det är viktigt att inte anpassa bort det som provet ska pröva.
Skolan är skyldig att ge elever med olika funktionsnedsättningar stöd och hjälp så att de får förutsättningar att uppnå kunskapskraven.
Karin Hector-Stahre
chef enheten för prov och bedömning Skolverket
UNT 9/5 2013